Logo: FOA Nordjylland - UCN og HF & VUC Nord
VUC-området har været udsat for mange besparelser i de senere år, hvilket har gjort det vanskeligt at tilbyde en uddannelse for alle, især i de mindre byer. Hvis de lokale uddannelsesmuligheder forsvinder, vil mange af VUC’s elever og kursister gå glip af den uddannelse, de har brug for, når de har som mål at søge ind på en velfærdsuddannelse.

Nøglen til at sikre fremtidens velfærdspersonale

I Danmark står vi over for en voksende udfordring - mangel på sundheds- og velfærdspersonale som SOSU'er, sygeplejersker, lærere og pædagoger. Det vil unægteligt påvirke vores sundhedssystem og sociale velfærd negativt, medmindre vi træffer effektive foranstaltninger nu.

Bragt i Nordjyske 1. november 2023.

HF&VUC NORD er Nordjyllands største leverandør af studerende til Professionshøjskolen UCN’s velfærdsuddannelser. Det skyldes, at vi har HF, som er den gymnasiale uddannelse med fokus på professioner, og at VUC tiltrækker voksne, der vil uddanne sig til velfærdsområdet.

VUC-området har været udsat for mange besparelser i de senere år, hvilket har gjort det vanskeligt at tilbyde en uddannelse for alle, især i de mindre byer. Hvis de lokale uddannelsesmuligheder forsvinder, vil mange af VUC’s elever og kursister gå glip af den uddannelse, de har brug for, når de har som mål at søge ind på en velfærdsuddannelse. Derfor appellerer vi til politikerne - både lokalt og nationalt - om at støtte VUC’erne i deres arbejde, så vi har nogle rammer, der gør det muligt at løse opgaven.

Det handler fx om at sikre finansieringen af VUC-afdelingerne i de mindre byer, afskaffe den urimelige brugerbetaling for at tage hf-enkeltfag - fx nogle af de fag, der er rettet mod velfærdsuddannelserne på UCN. Lad os også gøre op med de irrationelle regler, der forhindrer udlændinge i at blive klar til at lære tilstrækkeligt dansk til at kunne begå sig på velfærdsuddannelserne og på arbejdsmarkedet.

Gøres der ikke en indsats for at styrke VUC-sektoren, så mister vi det fleksible uddannelsestilbud. En uddannelsesmulighed, der netop passer til unge og voksne med forskellige livssituationer. Fleksibiliteten vil udeblive, når det gælder uddannelse og vi risikerer, at voksne ikke bliver omskolet til sundheds- og velfærdsområdet fra andre brancher. Vi frygter klart, at den erfaring, som VUC sidder inde med, vil blive tabt på gulvet – de har mange års erfaring, når det gælder kursisternes alternative veje gennem uddannelsessystemet. Veje som netop er tilpasset kursisternes erfaringer, potentiale og mål.

HF&VUC NORD har gjort en stor indsats for at mindske manglen på voksne, der ønsker at uddanne sig indenfor sundheds- og velfærdssektoren. Trods indsatsen er de truet af faldende elev- og kursisttal, fordi mange voksne vælger ufaglært arbejde frem for uddannelse. Det kan få konsekvenser for velfærdsuddannelserne på UCN og SOSU Nord, som har brug for kvalificerede ansøgere fra HF&VUC NORD. Der er brug for, at sikre stærke decentrale VUC-tilbud, så alle kan få adgang til uddannelse, uanset hvor de bor.

Problemet er for vigtigt til, at politikerne kan sidde det overhørig. Har I brug for mere information, så giver vi gerne en kop kaffe sammen med en snak om vejen til mere sundheds- og velfærdspersonale i Nordjylland.

Skriv en kommentar på Facebook