Sneglatte veje og fortorv
Her er nogle praktiske råd, som du selv kan følge for at minimere risikoen og sikre, at du kan arbejde sikkert i glatføre. Hvis du er uheldig og får en arbejdsskade, kan du ringe til FOA Nordjylland. Vi står klar til at hjælpe dig.
Foto: Colourbox

Sikkerhed i Sneen: Sådan beskytter du dig selv i vintervejret

I det seneste døgn har Danmark været vidne til ekstreme snefald, der har dækket landet i et tykt lag af hvidt. Med denne smukke, men potentielt farlige vinterkulisse, er risikoen for at glide på isglatte fortove og veje højere end nogensinde.

Det er vigtigt at huske, at selvom det er husejerens og arbejdsgiverens ansvar at sikre, at områderne er sikre og ryddet for sne, spiller du også en afgørende rolle i din egen sikkerhed. Her er nogle praktiske råd, du selv kan følge for at minimere risikoen og sikre, at du kan arbejde sikkert i glatføre.

Hvad du selv kan gøre for at arbejde sikkert i glatføre:

  1. Lav et beredskab for glatføre: Brug personalemøder til at diskutere problemer med is og sne og find fælles løsninger. Sørg for, at alle ved, hvem der har ansvar for snerydning og hvad man skal gøre, hvis uheldet sker.

  2. Brug de tilbudte hjælpemidler: Accepter hjælpemidler som pigsko eller grippers, selv om de ikke er pæne. De kan forebygge ulykker og styrke din sag, hvis du glider.

  3. Udstyret skal være klar: Sørg for at have vinterdæk på bilen og cykelhjelm og pigdæk klar, når du cyklen fra november til april, samt nødvendigt udstyr som sprinklervæske, isskraber, lys og reflekser.

  4. Råb op om problemerne og skriv ned: Dokumentér gentagne problemer med glatte områder via mail, mødereferater eller bøger, så der er bevis, hvis du rapporterer det til arbejdsgiveren.

  5. Ikke din opgave at rydde sne: Som udekørende er det ikke dit ansvar at bekæmpe glatføre, men i visse situationer kan det være nødvendigt for din sikkerhed.

  6. Dokumentér ulykken – tag fotos: Hav dokumentation klar ved ulykker, herunder fotos af stedet, og skriv navne på dem, der så dig falde eller dem, der hjalp dig bagefter. De kan være vidner i din sag. Hvis skaden sker på arbejdet, fordi der ikke er ryddet sne, kan det være en arbejdsskade.

  7. Anmeld sagen og søg erstatning: Informér straks din arbejdsgiver og arbejdsmiljørepræsentant ved ulykker, og søg hjælp i FOA til at anmelde arbejdsskaden og søge erstatning. Anmeld arbejdsulykken efter arbejdspladsens retningslinjer.

  8. Søg læge: Søg læge hurtigt efter en ulykke, da du ikke selv kan vurdere skadens udvikling.

Husk, at sne ikke er en gyldig grund til at aflyse et besøg hos en borger. Vær forberedt og sikker i vintervejret. Hvis du har brug for hjælp til at få din sag behandlet, kan du ringe til FOA Nordjylland. Vi står klar til at hjælpe dig.

Kilde: Advokat i FOA Anne Signora Toft og Arbejdsmiljoweb.dk


 

Skriv en kommentar på Facebook