Karina Lagergaard
Det er vigtigt, du selv sørger for at have papirer på din anciennitet, når du søger et nyt job. Det kan spare dig for mange frustrationer og penge.
Foto: Inge-Marie Krøier

Nyt job? Sådan får du den løn, du har krav på!

Det er ikke sikkert, din nye arbejdsgiver automatisk tager hensyn til din erfaring fra tidligere jobs. Hvis du skifter job, kan du risikere at miste værdifulde tillæg til din løn, hvis du ikke kan dokumentere din anciennitet. Dokumenterer du din erfaring, kan det sandsynligvis spare dig for mange frustrationer og penge.

Det lærte Karina på den hårde måde, da hun fandt ud af, at hun havde arbejdet i flere år uden at få det anciennitetstillæg, hun havde ret til. Hun kontaktede FOA Nordjylland, som hjalp hende med at få udbetalt et stort beløb i efterbetaling. Men det kunne være undgået, hvis Karina havde haft dokumentation for anciennitet ved ansættelsen.

Karinas historie viser, hvor vigtigt det er, at du som FOA-medlem tager ansvar for den indplacering, du får, når du skifter job. Din nye arbejdsgiver skal nemlig have besked om din tidligere erfaring, så du kan få den løn, du har fortjent og ret til.

Alle skal have den løn, de er berettiget til
Karina havde en mistanke om, at noget var galt, men fik at vide, at den løn hun fik, var fastsat, selvom Karina havde 20 års erfaring i social- og sundhedssektoren. I jobbet blev hun placeret på løntrin 18 og efter fire år ved samme arbejdsgiver, var hun steget til løntrin 21.

Karina er meget taknemmelig for FOA Nordjylland, som slog fast, at alle skal have den løn, de er berettiget til - også Karina. ”Jeg må indrømme, at jeg var lidt naiv, da jeg accepterede at min løn var fast,” siger Karina.

Overbevist efter jobskifte
Først da hun blev ansat hos en anden arbejdsgiver i 2023, blev hun overbevist om, at hun var blevet underbetalt. I det nye job blev hun indplaceret på løntrin 26, og hun er allerede steget et trin siden ansættelsen. ”Jeg kan kun sige tak til min nye arbejdsgiver, som gjorde mig opmærksom på, at jeg havde været underbetalt i 6,5 år,” siger Karina.

Få styr på lønnen fra starten
Det afgørende var, at den nye arbejdsgiver fik dokumentation for Karinas uddannelse og arbejdserfaring – et råd Karina giver videre til andre FOA-medlemmer.

Det er bedst at få styr på lønnen fra starten, da det kan være en svær proces at få den løn, man i første omgang har krav på. Desuden skulle Karina være sikker på, at hun ikke fik et skattesmæk, da hun fik udbetalt den manglende løn.

Et godt råd, når du får ny arbejdsgiver, er at medbringe al relevant dokumentation for at undgå en lignende situation.

Her er nogle gode råd til, hvordan du sikrer dig den bedste løn, når du får ny arbejdsgiver:

Jeg har skiftet job og fået ny arbejdsgiver

Skriv en kommentar på Facebook