Debatindlæg: Personalet sikrer optimal hjemmeplejekørsel

I JP Århus d. 12. februar garanterer bygningschef Marianne Weberg, at et forsøg med gps i hjemmeplejebiler ikke handler om overvågning af medarbejderne. I FOA Århus er vi selvfølgelig glade for den melding.

Det er imidlertid stadig svært at finde en rimelig begrundelse for gps-forsøget. Bygningschefens hovedpointe er, at forsøget skal skaffe informationer, så systemet kan skabe de mest optimale køreruter. Men dem kan et gps-system aldrig skabe, for det kræver et stort kendskab til borgernes behov og kollegernes kompetencer og opgaver at skabe den kørerute, der er optimal i en konkret situation.

Det faste personale har allerede været med til lave køreruterne, så de i udgangspunktet er optimale. Og skulle en afløser være i tvivl om den korteste vej mellem to punkter, så er der en almindelig gps i bilerne.

Udfordringerne kan imidlertid opstå, når den umiddelbart hurtigste kørerute ikke også er den rigtigste og dermed mest optimale. Det kan eksempelvis være, når hr. Hansen en dag bør have hjælp før fru Jensen, selvom han står længere nede på kørelisten end hende, fordi hr. Jensen i en periode skal have noget medicin på et bestemt tidspunkt.

Så skal personalet enten ændre kørelisten og køre en omvej eller også skal hr. Jensen på en anden køreliste, hvilket kræver en kollegial viden om andre medarbejdere og deres opgaver. Også mange andre forhold kan betyde, at den tilsyneladende smarteste kørerute alligevel ikke er den rigtige. Det kan være akutkald fra borgerne, trafikpropper, vejarbejde, trafikuheld og meget andet, som betyder, at personalet selv skal finde de rigtige, alternative løsninger i konkrete situationer.

Et gps-system vil derfor registrere, at personalet langtfra altid kører den vej, som tilsyneladende er den optimale. Og skulle personalet stå til regnskab for det, måtte de for at beskytte sig selv omhyggeligt registrere årsagen, hver eneste gang de valgte at afvige fra den slagne vej. Og denne bureaukratiske opgave ville så tage tid fra plejen.

Men nu har personalet altså kommunens ord for, at gps-projektet ikke skal overvåge dem. Og så vil gps-projektet blot producere nogle kørelister, der tilsyneladende er optimale og svarer til dem, der i forvejen er udgangspunktet for personalets arbejde, og som personalet altså ofte må afvige fra. Intet er vundet, men kan FOA ikke være ligeglade, hvis personalet ikke bliver overvåget?

Nej, for gps-projektet er ikke gratis. Det nyttesløse projekt koster penge, som kunne være brugt i plejen, og det mener vi både som plejepersonale og som skatteborgere er helt urimeligt.

Afdelingsformand Kirsten Normann Andersen
FOA Århus
Christian X’s Vej 56-58
8260 Viby