Efter kæmpe-demo: Protesten mod bededagstyveriet fortsætter

Søndagens demonstration var en imponerende manifestation af danskernes modstand mod regeringens plan om at afskaffe bededagen. Men kampen er slet ikke slut endnu, siger FOA-formand Mona Striib.

Af: Ulla Gunge

”Vi er allerede tæt på en halv million mennesker, der har skrevet under. Hvor ville det være godt, hvis vi lige kunne give den en skalle mere.”

Sådan lyder opfordringen fra FOAs forbundsformand Mona Striib om den underskriftsindsamling, som fagbevægelsen har sat i værk for at danskerne kan udtrykke deres utilfredshed med regerings planer om at afskaffe store bededag.

Indtil videre har tæt på 470.0000 personer skrevet under. Og underskriftsindsamlingen er stadig i fuld gang. Kampen for at bevare helligdagen fortsætter nemlig for fuldt blus, da lovforslaget endnu ikke er endeligt vedtaget.

Sugerør i overenskomsterne
”Selvom regeringen er tonedøv og igen og igen siger, ”vi har besluttet os for at gennemføre det,” så kæmper vi som besat for, at fjerne det sugerør, de stikker direkte ned i jeres overenskomst. Det vil vi ikke finde os i. Derfor har hver og en ekstra underskrift værdi,” siger Mona Striib.

Fagbevægelsen har gentagne gange – rakt frem mod regeringen og bedt den indkalde til trepartsforhandlinger, fordi afskaffelsen af bededag griber ind i overenskomster, som jo er aftaler indgået mellem arbejdsmarkedets parter. Men det har alene ført til en blank afvisning.

Flot FOA-fremmøde til demo
Søndag samledes i titusindvis af danskere på tværs af fag og generationer til en gigantisk demonstration på slotspladsen foran Christiansborg for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at sløjfe en helligdag. Ikke mindst FOA var stærkt repræsenteret, konstaterer en både stolt og taknemmelig formand:

”Det var fantastisk at se, hvor stort et indtryk og aftryk FOA leverede ved den store demonstration. Det var skæppeskønt at stå på scenen og kigge ud over menneskemængden og se de rigtig mange FOA-hænder og -bannere. Og hvor var det dejligt at hilse på mange af jer.”

Men kampen er altså fortsat i fuld gang, pointerer Mona Striib.

”Vi skal vise dem, vi ikke er færdige endnu,” siger hun.

Lovforslaget om afskaffelse af store bededag skal andenbehandles i folketinget den 23. februar og tredjebehandles den 28. februar.