Pressemeddelelse

Stop eksperimenterne med vores børn

Behovet for minimumsnormeringer må stå tindrende klart for enhver efter den aktuelle TV2-dokumentar, der er optaget i roste og velfungerende daginstitutioner, fastslår formanden for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.

Lige nu er politikerne på Christiansborg i gang med helt afgørende forhandlinger om, hvor mange voksne der skal være i landets børnehaver og vuggestuer i fremtiden. Samtidig mærker børnene ude i institutionerne, at der i hvert fald ikke er nok i dag. Det står glasklart efter den aktuelle dokumentarudsendelse på TV2 "Eksperimentet med vores børn", som sendes i aften kl. 20.00 på TV2, men som allerede er tilgængelig på TV2 Play.

Udsendelsen viser et råt indblik i, hvordan hverdagen tager sig ud i helt almindelige og roste daginstitutioner. En hverdag, hvor børn bliver overset, og ikke får den nødvendige opmærksomhed. Og hvor voksenkontakten indskrænkes til ganske få minutter af den simple grund, at der er for mange børn til for få voksne.

"Udsendelsen er en lang dokumentation af, hvorfor det er nødvendigt at få minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer. Behovet for øget og udviklende voksenkontakt er alarmerende. Det er på tide, vi som samfund vågner op til dåd og tager ansvar. Ellers svigter vi med pivåbne øjne hele generationer af børn," mener Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Kim Henriksen er fuld af lovord over det pædagogiske personale, der optræder i TV2s dokumentarudsendelse. Han peger også på, at FOA længe har råbt vagt i gevær over forholdet mellem børn og voksne i institutionerne. I foråret viste en undersøgelse blandt pædagogisk personale, at mere end hver anden ikke mener at kunne give børnene den fornødne omsorg, fordi der ikke er voksne nok.

"Det er uansvarligt og forstemmende. Det skal minimumsnormeringerne sætte en stopper for," siger han. Kim Henriksen peger på, at der også er et skærende misforhold mellem de officielle opgørelser over, at der er én voksen til i gennemsnit 6,2 børn, mens virkeligheden fortæller, at tallet er næsten dobbelt så højt ude i daginstitutionen.

"Vi svigter børnene. Udgangspunktet for normeringerne bør tages i børnehøjde, så der er desværre en lang vej til den gode normering," anslår Kim Henriksen.

Situationens alvor skærpes af, at børnetallet i Danmark er stigende, så der de næste 10 år vil være behov for knap 50.000 nye dagtilbudspladser. Alligevel har en lang række kommuner vedtaget besparelser på børneområdet i de aktuelle budgetaftaler.

"Udviklingen er helt gal og må vendes. Vi kan her og nu nå et stykke af vejen og sikre flere hænder og et kvalitetsløft ved at ansætte de dygtige pædagogiske assistenter, der i dag er ledige," siger Kim Henriksen og henviser til, at der lige nu er hvad der svarer til godt 600 fuldtidsledige pædagogiske assistenter.

Desuden findes der allerede 8500 erfarne pædagogmedhjælpere, som på mindre end 42 uger kan uddannes som pædagogiske assistenter.

"Der ligger et stort uforløst potentiale blandt de pædagogiske assistenter, og jeg synes ikke længere, der kan herske tvivl om, at det bør komme børnene til gode med det samme og ikke først om flere år," siger Kim Henriksen.

Kontakt

Sektorformand Kim Henriksen, telefon: 31 62 32 33

Hent billede