Pressemeddelelse

Dokumentar om børn skærer i hjertet

TV2-dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden” viser en uacceptabel opførsel fra personalet, som ikke kan undskyldes, fastslår Mona Striib, formand for FOA.

Skjulte optagelser i dokumentarudsendelsen ”Daginstitutioner bag facaden”, som TV2 sender tirsdag aften, viser scener, hvor det pædagogiske personale i to københavnske daginstitutioner udsætter børn for groft sprogbrug, manglende empati og magtmisbrug. En opførsel, som er fuldstændig uacceptabel. Det fastslår FOAs formand, Mona Striib, der på forhånd har set den fulde udsendelse.

”Optagelserne skærer dybt ind i hjertet. Det må have været et chok for forældrene at blive præsenteret for. De situationer, som vi ser, kan hverken undskyldes med dårlige normeringer, mangel på tilsyn eller om personalet er faglært eller ufaglært. Alle ved, at man ikke behandler børn sådan. Det må simpelthen bare aldrig ske,” siger Mona Striib.

Personalesagerne, som dokumentaren har udløst, bliver håndteret internt i de berørte institutioner og med Københavns Kommune.

Efter at have fået kendskab til TV2-optagelserne har FOA indkaldt alle tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter på det pædagogiske område til en temadag. Dagsordenen tager udgangspunkt i, hvordan man som kolleger giver og modtager faglig kritik, så tilspidsede situationer kan afværges og forebygges.

”Vi skal fremme en kultur, der gør det legitimt at give hinanden faglig kritik som kolleger. Det skal være okay at sige, hvis en kollega er for spids i tonen overfor børnene. Eller at sige, at man selv har brug for hjælp i en presset situation. Vi skal helt enkelt have stærkere arbejdsfællesskaber. Det kan være svært, men det er at yde omsorg både overfor børnene og kolleger. Vi skal sikre, at det pres, de voksne oplever i hverdagen, aldrig går ud over børnene,” siger hun.

Dokumentaren kommer frem på et tidspunkt, hvor der i forvejen hersker en heftig politisk debat om minimumsnormeringer, som for mange forældre er afgørende for, hvor de vil sætte deres kryds til folketingsvalget.

”Vi har længe råbt op om, at forholdene i landets daginstitutioner trænger til forbedring, og at der ikke er hænder nok til at give børnene den nærhed og omsorg, de skal have. Men det undskylder ikke den opførsel, vi ser i dokumentaren,” understreger Mona Striib.

Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning