Pressemeddelelse

Syreangreb i psykiatrien må ryste alle

Det er udtryk for en ny og hidtil uset forråelse af forholdene i psykiatrien, at medarbejdere nu udsættes for dramatiske syreangreb af syge mennesker. Det politiske system har igen fået en kæberasler i debatten om svigt i psykiatrien, mener FOA.

Søndag aften blev en 24-årig social- og sundhedsassistent ramt af syre i ansigtet – kastet af en psykisk syg beboer på det socialpsykiatriske bosted Fogedgården på Nørrebro i København.

 

”De tilgængelige oplysninger i sagen peger desværre igen på, at der er tale om et tilfælde fra den såkaldte svingdørs-psykiatri – altså at den syge person har været indlagt og har været i psykiatrisk behandling, men er blevet udskrevet og at anbringelsen på et bosted formentlig har været en fejlanbringelse. Det er en historie, vi har hørt før, og som desværre også er endt tragisk før,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

 

Han peger på, at der grundlæggende intet er sket i hverdagen siden seneste drab i marts 2016 på en social- og sundhedsassistent i Roskilde.

 

”Politikerne på Christiansborg har vedtaget at oprette 150 nye specialiserede sengepladser. Men de kommer først til næste år i 2018. Socialstyrelsen har lovet nye retningslinjer for forebyggelse af vold i psykiatrien. Men det arbejde er stærkt forsinket.  Arbejdstilsynet har også bebudet en ny og mere offensiv indsats, men her venter man på Socialstyrelsens retningslinjer, som er forsinkede. Det er politisk ikke i orden. Naturligvis er vi glade for, at der kommer flere pladser næste år. Men den særdeles barske virkelighed fortsætter lige uden for politikernes vinduer. Vi kender ikke præcis situationen for den 24-årige syre-ramte – nu vil vi håbe det bedste, så der er ro til at hele både fysisk og følelsesmæssigt,” siger Dennis Kristensen.

 

Han peger på, at der efter alt at dømme stadig vil mangle sengepladser i psykiatrien – også til næste år. Behovet har været klart stigende – antallet af pladser er reduceret over en årrække i regionerne.

 

”Vi mangler pladser. Vi mangler ansatte. Og vi mangler læger. Derfor mangler vi også penge. Prioriteringen lige nu er politikernes ansvar, og man kan ikke smyge ansvaret af sig ved at hævde, at der kommer pladser i fremtiden. Vi har oplevet fem drab på medarbejdere i psykiatrien. Vi har siden det seneste drab set flere og meget alvorlige kvælningsforsøg og vi har set trusler og overfald med kniv. Det aktuelle syreangreb må ryste alle. Og vi må i dag spørge, om politikerne grundlæggende har styr på området,” siger Dennis Kristensen.