Regionerne giver alle ansatte ret til fuld tid

Den ret til at blive ansat på fuldtid, som sundhedspersonale i regionerne har haft siden 2020, udvides nu til at gælde alle faggrupper. Tiltaget rummer fordele for både de ansatte, borgere og arbejdsgivere.

Rekordhøj beskæftigelse og historisk lav ledighed får arbejdsgivere landet over til at konkurrere om at tiltrække mere arbejdskraft. Det gælder ikke mindst inden for sundhedsområdet, hvor arbejdskraftsmanglen er stor og stigende.

Det får nu Danske Regioner til sammen med regionerne at udvide en ret til at være ansat på fuldtid, som sundhedspersonale har haft siden 2020, til at omfatte samtlige af regionernes ansatte. Omkring 32 procent af regionernes ansatte er nemlig i dag ansat på deltid.

”Med denne ret ønsker vi at sende et klart signal til alle om, at hvis I vil ansættes på fuld tid eller måske bare i første omgang gå nogle timer op i tid, så skal I ikke høre nogen forbehold fra os som arbejdsgivere. På den måde ønsker vi at gå forrest i arbejdet med at ændre arbejdsmarkedet fra en deltids- til en heltidskultur,” siger formanden for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, Heino Knudsen.

Forbundsformand i FOA Mona Striib glæder sig over udvidelsen af retten til fuldtid. Flere timer øger den enkelte ansattes livsindkomst og skaber derfor også større ligestilling, da mange af de deltidsansatte på det offentlige arbejdsmarked er kvinder.

”Det er klart, at vi skal have en opmærksomhed på arbejdsmiljøet, så den enkelte ikke bare skal løbe spidsrod endnu flere timer om ugen, for arbejdspresset er i forvejen enormt. Men det, vi hører fra mange medlemmer, som er gået op i tid, er, at de får bedre sammenhæng i deres arbejde og når at fuldende flere opgaver. På den måde oplever de et mindsket arbejdspres. Og både de ansatte og de borgere, de er i kontakt med, oplever større kontinuitet, fordi det i højere grad er de samme ansatte og borgere, som møder hinanden i løbet af en arbejdsuge,” siger Mona Striib.

Også i Danske Regioner har Heino Knudsen en opmærksomhed på arbejdsmiljøet:

”Vi er meget opmærksomme på, at der er tale om en helhedsløsning. Det gælder om at tilrettelægge en arbejdsdag og nogle arbejdsbetingelser for medarbejderne, så de kan få det til at gå op med resten af deres liv – herunder ikke mindst deres familieliv. Vi skal derfor også have fokus på fleksibilitet lokalt,” siger Heino Knudsen.

Det nye tiltag vil gælde månedslønnede men ikke timelønnede.

Læs mere om ordningen her