Ny beslutning om understøttelse ved konflikt

FOAs hovedbestyrelse har revideret reglerne for konflikt-understøttelse. Men medlemmerne skal stadig være indmeldt ved årsskiftet for at få konflikt-understøttelse.

FOAs hovedbestyrelse har ændret i reglerne for konfliktunderstøttelse, hvis det næste år skulle komme til storkonflikt på det danske arbejdsmarked. Medlemmer skal stadig være indmeldt ved årsskiftet for at modtage konflikt-understøttelse. Derfor skal man være indmeldt senest pr. 1.1.2021 for at være berettiget til konflikt-understøttelse i 2021, eller også skal man være nyansat og dermed nyindmeldt i FOA.

De nye regler tager udelukkende højde for en situation, hvis arbejdsgiverne skulle varsle lockout. 
 
”Det er overhovedet ikke noget, vi forventer. Det er aldrig sket tidligere. Men det er altid godt at være forberedt til tænderne, hvis det helt uventede engang skulle ske i fremtiden,” siger forbundsformand Mona Striib.
 
Den nye beslutning er, at medlemmer, der bliver lockoutet af arbejdsgiverne, vil få deres fulde løn i to uger. Derefter kan FOA tilbyde lån til medlemmerne.
 
FOA har aldrig været udsat for en lockout. Heller ikke i 2008, da mange af forbundets medlemmer var i strejke for at få højere løn. Men i 2013 blev lærerne lockoutet af den daværende regering, så en lockout er altså en mulighed, selvom politikere fra S, SF og de radikale bagefter har udtalt, at lockout-grebet var en fejltagelse tilbage i 2013.
 
Hvis FOAs medlemmer udtages til strejke, så får alle deltagende deres normale løn – også ud over de to uger. Det er som hidtil.
 
For FOA-medlemmer, der deltager i en overenskomstmæssig blokade, er reglerne fortsat, at alle får fuld løn. Også ud over to uger. Det er også som hidtil.
 
Hvis der er både strejke og lockout på samme tid, så vil det efter to uger være reglerne om lockout, der er gældende.
 
Forbundsformand Mona Striib forklarer, at forbundets strejkekasse har klaret alle hidtidige konflikter meget overbevisende. Der har altid været flere hundrede millioner kroner på kistebunden. Det skyldes blandt andet, at ikke alle medlemmer har været udtaget til strejke – og således skulle have løn af strejkekassen.
 
Men hvis eksempelvis de fleste af forbundets medlemmer i en fremtidig situation blev lockoutet, så ville strejkekassen ikke række længere end forholdsvis få uger.
 
”Vi tror ikke på, at vi ender i en sådan situation. Dels skal der komme konflikt. Og dels skal arbejdsgiverne optrappe en konflikt meget væsentligt. Og dels skal lovgiverne på Christiansborg lade konflikten i hele den offentlige sektor løbe i ugevis. Det er ikke det, jeg ser for mig. Men det er altid godt at være polstret til fremtiden. Så beslutningen skal ses i dette lys,” siger Mona Striib.