Forældre bør bære mundbind i børnenes dagtilbud

For at mindske risikoen for Covid-19-smitte bør forældre have mundbind på, når de henter og bringer deres børn i dagpleje og -institutioner, mener formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.

”Vi skal passe på dem, der passer på de små. Så enkelt kan det i virkeligheden siges. For lige som vi skal passe på dem, der tager sig af vores syge og ældre, skal vi også passe på de medarbejdere, der hver dag tager imod børn i landets dagtilbud.”

Sådan siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen forud for, at der torsdag træder nye restriktioner i kraft for at begrænse smitte med Corona.

Et af de nye tiltag lyder, at personale i grundskoler og dagtilbud må bære visir. Den mulighed hilser FOA velkommen, da der for den enkelte dagplejer og pædagogisk personale netop er tale om en mulighed og ikke et krav.

Bekymring stiger med smittetallet
Men Kim Henriksen ser gerne, at det fremover bliver et krav, at forældre bærer mundbind, hvis de skal ind i dagplejerens hjem eller træder ind i en institution. Fra dagplejerne oplever han nemlig en stærk og stigende bekymring i takt med, at smittetallet buldrer i vejret.

For mens mange dagtilbud hen over de lyse og varme måneder har indrettet hverdagen sådan, at forældrene afleverer børnene i det fri, får de i stigende grad behov for at komme med indenfor.

”Vi skal tage deres bekymringer alvorligt. Dagplejere har sat telte, som man normalt bruger til sommerens fester, op i haverne, og er sammen med børnene der eller i deres udestuer. De har været ekstremt kreative og opfindsomme i forhold til at skabe en ny hverdag udendørs. Men nu sætter mørket og kulden for alvor ind. De kan ikke være ude hele dagen, og så rykker forældrene med inden døre ved aflevering og hentning. Den situation kalder på, at der bliver brugt værnemidler,” siger Kim Henriksen.

Værnemidler vigtig for dialog
Mundbindene vil også gøre det mere trygt at få holdt de værdifulde løbende samtaler forældrene, som dagplejere og pædagogisk personale skal have i dagligdagen om det enkelte barns oplevelser og trivsel.

”Vi skal passe på, at samarbejdet med forældrene ikke kommer til at lide under, at vi hele tiden skal holde afstand. Så hellere bære mundbind og huske dialogen,” siger sektorformanden.

Kim Henriksen vil tage kontakt til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) med sin appel om at få indført et krav om mundbind til forældre.