sygehusafdeling

Foto: Colourbox

Regioner skal finde besparelser for en milliard

Besparelser i regionerne kan betyde lukkede specialer på sygehusene og massefyringer af medarbejdere i flere regioner

En milliard kroner. Så meget skal regionerne finde i næste års budgetter til besparelser, viser en gennemgang af regionernes budgetaftale, som FOA har lavet.

Forbundssekretær i FOA Helena Mikkelsen er nervøs for, hvilke konsekvenser de store besparelser får for medarbejdere og patienter i et i forvejen presset sygehusvæsen.

”Besparelser i den størrelsesorden kan ikke undgå at gå ud over medarbejdere og patienterne på sygehusene,” siger Helena Mikkelsen.

Massefyringer og lukning af afdelinger

I Region Midtjylland må man lukke specialer på sygehusene i Randers og Viborg som konsekvens af de 138 millioner kroner, som regionen skal finde i budgettet til blandt andet dyrere medicin.

I både Region Hovedstaden og Sjælland er der varslet massefyringer af medarbejdere på sygehusene.

”Massefyringerne går hårdt ud over de medarbejdere, der mister jobbet, men også arbejdsmiljøet på sygehusene, hvor de resterende medarbejdere må løbe hurtigere, og i sidste ende er det patienterne, der kommer til at mærke konsekvenserne,” siger Helena Mikkelsen.

Økonomiaftale styrker ikke sundhedsvæsenet

Tidligere på året indgik regeringen og regionerne en økonomiaftale, som skulle imødekomme de stigende priser på medicin og flere dyre behandlingsformer.

Men økonomiaftalen kan ikke engang bevare det nuværende serviceniveau på sygehusene, mener Helena Mikkelsen.

”Når der stadig er behov for at finde penge i budgetterne til at lukke hullerne efter den dyre medicin og behandlinger, betyder det de facto et svagere sundhedsvæsen,” siger Helena Mikkelsen.

Opgørelsen bygger alene på en gennemgang af Regionernes besparelser. Regionernes udvidelser og opprioriteringer indgår ikke i opgørelsen.