Intelligent seng
Borgerne kan selv styre den smarte seng, og medarbejderne slipper for smerter i ryggen.
Foto: Heidi Lundsgaard

Sosu'er er glade for robotter

Godt otte ud af ti FOA-medlemmer i ældreplejen er glade for velfærdsteknologi. Det viser ny undersøgelse.

Tunge løft, vrid i kroppen og skæve arbejdsstillinger er den barske hverdag for mange social- og sundhedshjælpere.

Mange oplever dog velfærdsteknologi som en forbedring af arbejdsmiljøet, og særligt de intelligente senge er populære. Undersøgelsen viser nemlig, at hele 95 procent af deltagerne i undersøgelsen har fået et bedre arbejdsmiljø på grund af de fleksible senge.

De intelligente senge kan dreje rundt på alle leder og kanter og styres med en fjernbetjening. Borgerne kan selv benytte dem, og dermed slipper social- og sundhedsmedarbejderne for mange smerter i kroppen.

”Arbejdsmæssigt gør det en kæmpe forskel, for sengen gør jo arbejdet for os. Tidligere havde jeg altid smerter i ryggen, og de er nærmest helt forsvundet nu,” siger Lene Rasmussen, der arbejder som social- og sundhedsassistent på Lokalcenter Rosengård i Odense.

Velfærdsteknologi hitter hos medarbejderne
Undersøgelsen er foretaget blandt social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen. Ud af de 1.117 deltagere er 83 procent generelt positivt indstillede over for at arbejde med velfærdsteknologi.

”Det er et positivt resultat, for velfærdsteknologi er rigtig godt, når det kan give borgerne mere livskvalitet og minimere de ansattes arbejdsskader. Men det er også vigtigt, at den tid, der frigives, bliver brugt på borgerne og ikke betragtes som et sted, hvor der kan spares,” siger Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor.

Ligesom internettet
Ifølge Lars Kayser, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i velfærdsteknologi, er velfærdsteknologi i den grad noget, der er kommet for at blive.

”Ligesom med internettet kommer det til at være så naturligt for os, at vi ikke snakker om det som fænomen længere. Og vi skal nok ikke mere end fem til ti år frem i tiden,” siger han.