Digital butler i fremtidens plejebolig

En Butler, der kan åbne vinduer, er blot én af de ting, man støder på i en inspirationsbolig i Birkerød. Boligen er indrettet med alle tænkelige hjælpemidler, der gør ældre i stand til bedre at klare sig selv.

Fremtiden bor i Birkerød. I hvert fald når man besøger Teglporten 13, hvor en lejlighed er proppet til loftet med hjælpemidler.

Kameraet, der hænger over døren ind til lejligheden, er det første tegn på, at man om lidt træder ind i en lidt anderledes bolig.

Boligen er udelukkende til inspiration for fremtidige plejeboliger.

Længere tid i eget hjem
På væggene i køkkenet hænger helt almindelige overskabe. Det er ellers tæt på at være det første, man river ned, når man indretter en lejlighed til kørestolsbrugere eller gangbesværede.

Men et tryk på knappen under bordpladen sætter gang i en svag summen, og skabene sænker sig roligt ned til nåhøjde. 

”Det er smaddersmart. Det kan betyde, at den ældre vil være selvhjulpen i længere tid, og det betyder igen, at den ældre kan blive længere i eget hjem,”  siger Social- og sundhedshjælper Anja Jensen til Fagbladet FOA.

Toilet med spul
Badeværelset er endnu et sted, hvor det kan være svært at færdes, hvis man er gangbesværet.

Men en svingbar vask og et toilet, der kan hjælpe med den personlige rengøring, er teknologi, der kan nedbryde grænser.

”Det kan være, at man er blufærdig og ikke vil have andre til at vaske sig eller hjælpe efter toiletbesøg, og så er det altså smart med spule/tørre funktionen,” siger Anja Jensen, der selv har prøvet et toilet med indbygget vask og tørring.

”Det var altså en anelse koldt. Men jeg har hørt, at man kan indstille varmen både på vandet og på blæseren.”

Høflig butler
I stuen hænger en højtalerlignende plastikenhed på væggen. Ved kommandoen ”Kammertjener” vækkes den til live og spørger, hvad den kan hjælpe med.

Det er en stemmestyret computer, der kan åbne vinduer, trække gardiner for og fra eller tænde lyset i enkelte rum eller i hele lejligheden.

”Jeg bliver altså helt høj af det her,” siger Anja Jensen efter at have kommanderet rundt med "Kammertjeneren".

Og igen er det udsigten til større selvhjulpenhed hos de ældre, der begejstrer hende: ”Det er ikke, fordi jeg ikke vil udføre de her opgaver, men det ER da federe for den ældre at kunne selv,” siger hun.