Laila Moslund står med sin søn på ni måneder. Hun holder barsel fra sin uddannelse til sosu-assistent.
Efter barsel vender Laila Moslund tilbage til sin uddannelse til sosu-assistent. Med FOAs hjælp får hun voksenelevløn til den resterende del af uddannelsen.
Foto: Heidi Lundsgaard

Elev fik beskeden: Gå 7.000 kr. ned i løn

Laila Moslund stod til at gå mindst 7.000 kr. ned i løn, når hun til juni vender tilbage til sin uddannelse efter barsel. Men med FOAs hjælp kan hun nu beholde sin voksenelevløn.

Godt 7.000 kroner.

Så meget stod sosu-elev Laila Moslund til at miste hver måned, fordi Svendborg Kommune havde meddelt, at hun ikke kunne få voksenelevløn, når hun kom tilbage fra barsel.

Som voksenelev får Laila omkring 18.500 kroner om måneden før skat, men ifølge kommunen skulle hun efter sin barsel kun have almindelig elevløn – ca. 11.000 kroner om måneden.

FOA gik ind i sagen
Begrundelsen var, at man efter kommunens opfattelse kun kan få tildelt voksenelevløn, når man påbegynder en uddannelse.

Da Svendborg samtidig er en af de kommuner, der ikke forlænger uddannelsesaftaler for gravide elever, var kommunens argument, at Laila genoptager – og ikke påbegynder – sin uddannelse, når hun vender tilbage for at færdiggøre sin uddannelse til social- og sundhedsassistent.

FOA gik imidlertid ind i sagen, og det er nu endt med, at Laila alligevel får voksenelevløn, når hun starter på uddannelse til juni.

Overvejede at droppe uddannelsen
”Jeg er meget glad for, at det er faldet på plads. Vores økonomi ville blive meget stram, hvis jeg skulle gå så meget ned i indtægt,” siger Laila Moslund til Fagbladet FOA.

Den første melding fra kommunen fik Laila til at overveje, om hun overhovedet ville fortsætte med uddannelsen.

”Jeg følte mig virkelig trådt på. Jeg var ikke sikker på, at jeg havde lyst til at arbejde inden for kommunen, hvis det var sådan, man blev behandlet. At være voksenelev lægger op til, at man træffer voksne beslutninger, og det indebærer jo også at få børn,” siger hun.

Svendborg ændrer praksis
Sagen har ført til, at Svendborg Kommune nu ændrer praksis i forhold til voksenelever, der får børn under deres uddannelse. Det siger myndighedschef Kirsten Vie Madsen.

”I forbindelse med Laila Moslunds sag har vi søgt vejledning hos KL og fået den vurdering, at hvis afbrydelsen af uddannelsen skyldes barsel, så giver vi voksenelevløn til uddannelseskontrakt nummer to. Og det vil vi så gøre fremover,” siger hun.