tegning af to kollegaer der taler sammen
Langt over halvdelen af FOAs medlemmer er positivt indstillede på at arbejde sammen med en person med alvorlige psykiske problemer.
Foto: Gitte Skov

6 gode råd om psykisk sygdom på job

Se hvordan man kan inkludere en kollega med nedsat arbejdsevne på grund af psykisk sygdom

Hvad gør du, hvis du finder ud af, at din kollega er psykisk syg? Får det betydning for arbejdsopgaverne, og hvilke hensyn skal du tage?

Psykolog Johanne Bratbro giver seks bud på, hvordan arbejdspladsen tager hånd om både de psykisk syge og kollegerne.

1. Vær åben om psykisk sygdom
Ledelsen bør tale højt om, at det er muligt både at være fysisk og psykisk syg. Hvis en kollega kan mærke, at filmen er ved at knække, er det lettere at bede om hjælp på et tidligt tidspunkt, hvis ledelsen på forhånd har meldt ud, at der vil blive taget hensyn.

2. Handlig bag ordene
Fokus på psykisk trivsel generelt er vigtigt. Kollegerne kan lettere rumme en kollega, der har det psykisk dårligt, hvis de oplever, at der også bliver taget hensyn til, hvordan de trives.

3. Involver kollegaerne tidligt
Kollegerne kan være bekymrede for, hvordan arbejdsopgaverne skal hænge sammen. Det er derfor vigtigt, at ledelsen melder åbent og klart ud om, hvilke opgaver der er aftalt med den ramte kollega, og hvilke hensyn der skal tages for at arbejdet kommer til at fungere.

4. Aftal hvad der skal meldes ud
Aftal med medarbejderen med særlige skånebehov på grund af psykisk sygdom, hvad der skal meldes ud til kolleger og samarbejdspartnere. Ledelsen bør aftale med medarbejderen, hvad personen har brug for, at kollegerne ved. Kollegerne har brug for at blive informeret, men har ikke brug for alle detaljer.

5. Fokuser på kompetencer og styrker
Målet er, at man bruger folks kompetencer bedst muligt. Psykisk syge er ikke en anden slags mennesker. Psykisk syge er personer med kompetencer, der på grund af en sygdom, har brug for nogle hensyn. Det at blive mødt som en kollega med muligheder har stor betydning.

6. Tal om at tale
Kolleger kan være i tvivl om, hvordan de kan spørge ind til en kollega med psykisk sygdom. Risikoen er, at kollegerne begynder at tale om en person og ikke til en person. Det er derfor vigtigt, at I taler om, hvordan I kan tale om det. Det kan være, at kollegerne har brug for at vide, hvordan de kan sige fra en respektfuld måde, hvis de oplever noget, der går over deres grænser.

Johanne Bratbo er psykolog og projektkoordinator for ’En af os’-kampagnen.

Læs også: Tema om psykisk sårbare kolleger