På indkøb i supermarked. Foto: Colourbox
De lavtlønnedes købekraft skal sikres, mener FOA. Men de højtlønnede vil ikke være med.
Foto: Colourbox

OK13: Usikkerhed om sikring af lavtlønnede

Krav om solidaritet med de dårligst lønnede er gået i hårdknude.

FOAs krav om, at de lavtlønnede og lavere lønnede skal sikres nogle særlige lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger, går en usikker fremtid i møde.

Det fortæller FOAs formand Dennis Kristensen i det seneste afsnit af sin OK-dagbog. Her skriver han om diskussioner i de kommunalt ansattes forhandlingssamarbejde KTO, som forhandler de fælles krav, der skal rejses over for kommunerne.

I KTO er uenigheden mellem FOA og de øvrige LO-organisationer på den ene side og akademikerne så store, at der måske slet ikke fremsættes et fælles krav om de såkaldte generelle lønstigninger. Det er de lønstigninger, der skal gælde for alle ansatte.

Mest til hvem?
Uenigheden drejer sig om, hvordan lønstigningerne skal skrues sammen.

FOA og de øvrige LO-forbund kræver, at noget af lønstigningen gives som et ens kronebeløb til alle, uanset hvor meget de tjener i forvejen. Det vil være mest til gavn for de lavtlønnede og lavere lønnede, som dårligst kan tåle at tabe realløn, lyder begrundelsen.

Men det vil de højtlønnede ikke være med til, tværtimod. I KTO kræver akademikernes fælles organisation, AC, ens procentstigning til alle, hvilket vil give de højtlønnede mest i kroner og øre.

Hårdknude
Sagen er gået i hårdknude, skriver Dennis Kristensen, der i øvrigt i disse dage er til en international kongres i Sydafrika.

Hvis uenigheden ikke løses, kan det betyde, at der ikke fremsættes fælles krav om generelle lønstigninger. Det vil så være første gang i KTOs historie, at det sker. Hvad der så skal ske i forhold til de lavtlønnede og lavere lønnede er usikkert.

Læs mere i Dennis Kristensens OK13-dagbog