Kommunen undersøger forhold på fritvalgsområdet

Af: Jens Nielsen, jenn@foa.dk  

Den igangværende fokus på det private plejefirma IMS Service i Frederikshavn, har fyldt meget for alle implicerede parter. Både i pressen, hos nuværende og tidligere medarbejder samt de politisk ansvarlige ved Frederikshavn kommune. I FOA Frederikshavn er jeg som sektorformand for social- og sundheds sektoren, sammen med sektorbestyrelsen ligeledes optaget af forholdene på fritvalgsområdet. Naturligt nok i forhold til den konkrete sag, men også rent principielt, i forhold til hvordan "fritvalg og udbud" kan påvirke fagligheden og kvaliteten på et så stort område som hjemmeplejen jo er. 

Min holdning som sektorformand er, at pleje udført af et privat firma, ikke bør føre til en forringelser af faglighed eller service over for borgeren. Hvis medarbejderne alle er uddannet som social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter, er fagligheden den samme. Udføres arbejdet derudover i forhold til overenskomsten, arbejdstidsreglerne og i et sundt arbejdsmiljø, burde borgeren ikke mærke forskel på privat eller offentlig pleje. Heldigvis er det også sådan de fleste steder i dag. 

Problemet opstår efter min overbevisning, hvis de private virksomhedsejere kun tænker på at tjene penge på kerneydelsen til borgerne,  og tilsidesætter at arbejde efter ordnede løn og ansættelse vilkår. Det er min mening, at dét netop er tilfældet i forhold til IMS Service Frederikshavn afdeling. Her har et stort antal medarbejdere, efter pres fra ledelsen, givet køb på deres faglighed, fået et psykisk dårligt arbejdsmiljø  som har medført, at de ramte medarbejder, har givet køb på deres medmenneskelige værdier, som omsorg og empati. Derfor er flere medarbejder også langtidssygemeldte i dag. 

I FOA Frederikshavn kan vi under ingen omstændigheder acceptere, hvis overenskomster, lovgivningen eller andet ikke overholdes. Vi kan heller ikke se stiltiende til, hvis politikerne synes, at ideologien om at privatisere den offentlige sektor, gerne må ske på bekostning af faglighed, arbejdsmiljø og forringede ansættelsesvilkår.

Jeg frygter at vi er på vej ud af en glidebane, hvor en af samfundets væsentligste kerneydelser, nemlig fællesskabets pligt til at hjælpe og støtte mennesker med funktionsnedsættelser, og hjælpe mennesker, der er afhængig af andre for at bevare en værdig tilværelse, lider et gevaldigt knæk. Nedskæringer, besparelser og rationaliseringer har fyldt, og fylder stadig helt utroligt meget. Det politiske mantra er "mere for mindre", men hvornår er nok, nok!    

Et fokuseret tilsyn på hele området, både i forhold til den private og den kommunale hjemmepleje, kan tydeliggøre, at grænsen for hvor hurtigt de ansatte skal løbe, for at bevare fagligheden, for længst er overskredet med flere kilometer. FOA Frederikshavn imødeser derfor at tilsynet startes snarrest.