beskidt halgulv
437 klager har der været over rengøringen på institutionerne i Københavns Kultur-og Fritidsforvaltning i år 2013. Det er ikke godt nok, mener Enhedslisten og SF.
Foto: Jørgen True

Dårlig rengøring i politisk slagsmål

I København er politikere utilfredse med udliciteringen af rengøring, efter at det kom frem, hvor galt det står til med det private firma Alliance Plus.

Det skal være slut med rengøringsansatte, der lider under dårlige arbejdsforhold, og borgere som må gå på beskidte biblioteker.

Det mener i hvert fald Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation. Begge partier stillede i aften kritiske spørgsmål til Kultur-og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen om rengøringen på kommunens kultur- og fritidsinstitutioner.

Det sker, efter at Fagbladet FOA har afsløret dårlige arbejdsvilkår, mange klager og elendig kvalitet af rengøringen.

”Hvor beskidt må det egentligt være? Og hvor hårdt kan vi acceptere, at medarbejderne løber?” spurgte SF’eren Peter Thiele fra talerstolen.

V: Medarbejderne fik for høj løn
I følge Carl Christian Ebbesen er rengøring ikke nødvendigvis en kommunal kerneopgave.

”Vi skal have en god diskussion i kultur-og fritidsudvalget om, hvorvidt det her er noget, vi ønsker at fortsætte med. Data ligger der, og de tyder entydigt på, at tilfredsheden er meget høj,” sagde han under debatten.

Både Enhedslisten og SF stiller spørgsmålstegn ved den høje tilfredshedsprocent, hvor de 437 klager, der var i 2013, stilles op mod tallet 27.000. Det er i følge borgmesteren det antal klager, man ville have fået, hvis alle institutioner havde klaget én gang om dagen i et år.

Det var Pia Allerslev, der var kultur-og fritidsborgmester, da rengøringen blev udliciteret. Hun er stadig yderst tilfreds med udbuddet.

”Jeg er valgt af københavnerne, men Enhedslisten er måske valgt af medarbejderne? Tidligere arbejdede medarbejderne for langsomt til for høj en løn,” sagde hun.

Borgmesteren: Det her er FOAs kamp mod udlicitering
Kultur-og fritidsborgmesteren sagde fra talerstolen, at han tror, at kritikken er et udtryk for FOAs kamp mod udlicitering mere end for kvaliteten af rengøringen.

Han kom også ind på rengøringsassistent Lis Bendsen, der til Fagbladet FOA har fortalt, at hun gik på pension som 65-årig mod sin vilje.

“Havde rengøringen stadig hørt under Københavns Kommune, så var jeg blevet. Men samværet med kollegerne og stoltheden ved at gøre det godt forsvandt desværre med Alliance Plus som arbejdsgiver,” sagde Lis Bendsen til bladet.

Det er imidlertid ikke borgmesterens forståelse af Lis Bendsens situation.

”Efter hun blev genansat hos Alliance Plus, arbejdede hun helt til hun blev pensioneret som 65-årig. Efter hvad jeg har forstået, så gik hun på pension som et glad menneske," sagde han.