Kvinde rækker hånden frem som stop

Har du været udsat for sexchikane?

Sexchikane kan være svært at sætte ord på og at tale om. Sexchikane skal tages alvorligt, for det kan føre til langvarige sygemeldinger.

Man kan let komme til at føle, at det er ens egen skyld, at man er blevet udsat for sexchikane. Man har måske være meget sød og venlig overfor en kollega eller en borger. Det kan også være, at man har haft en lidt nedringet bluse på.

Nogle medarbejdere, der udsættes for sexchikane, slår det hen, fordi de ikke vil opfattes som snerpede. Det kan også være, at de er bange for at blive udstødt på arbejdspladsen eller fyret, hvis de siger det til nogen.

Det er nogle af årsagerne til, at sexchikane kan være svært at tale om på arbejdspladsen.

Vigtigt at bremse chikanen hurtigt

Men det er meget vigtigt at få talt om sexchikane på arbejdspladsen og at lave retningslinjer for, hvordan I bedst forebygger, afslører og håndterer sexchikane.

For hvis du har været udsat for sexchikane, så er der risiko for, at du trives dårligere, får mere sygefravær og i værste fald udvikler angst eller depression.

Det kan du gøre - hvis du har været udsat for sexchikane

Hvis du har været udsat for sexchikane, så skal du tage fat i din arbejdsmiljørepræsentant, din tillidsrepræsentant eller din leder. Sammen kan I forsøge at få problemet løst på en stille og rolig måde mellem dig og den anden part.

Hvis det ikke er muligt, så kan det blive nødvendigt at melde sagen som en arbejdsskade.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvad du kan gøre – eller er du i tvivl om, om du har været udsat for sexchikane, så kontakt din FOA-afdeling eller ring anonymt til Arbejdstilsynets hotline om seksuel chikane på: 7022 1280. Her kan du få råd og vejledning.

Find din FOA-afdeling

Sexchikane fra borger

Er du udsat for sexchikane fra en borger?

Sexchikane fra kollega eller leder

Er du udsat for sexchikane fra en kollega eller en leder?

Sygefravær og sexchikane

Sexchikane kan føre til sygdom og sygefravær