Pressemeddelelse

FOA: Grundlæggende mangler i regeringsudspil om konkurser

Regeringens forslag til at forebygge konkurser i ældreplejen rummer positive tiltag, men har klare mangler, mener FOA-formand Dennis Kristensen.

Efter måneders ventetid og seks nye konkurser i private plejefirmaer er regeringen på trapperne med plan til at komme de mange konkurser til livs.

Regeringens udspil indeholder blandt andet forslag om, at kommunerne skal kræve bankgarantier, når private plejefirmaer byder ind på at levere ældrepleje i kommunen.

Regeringen foreslår også, at kommunerne skal udarbejde beredskabsplaner ved konkurser. 

Begge er helt indlysende tiltag, som burde have været indarbejdet af kommunerne for længst, mener formand for FOA Dennis Kristensen

”Selvfølgelig skal skatteyderne ikke betale for de regninger, som et plejefirma skubber over på kommunen ved en konkurs,” siger han.

Undersøgelsen som ligger til grund for regeringens udspil konkluderer, at halvdelen af kommunerne ikke har en beredskabsplan for at sikre, at borgere står uden hjælp, når et privat plejefirma går konkurs.

”Det bekræfter billedet af, at mange kommuner har udliciteret ældreplejen i blinde, fordi de er blevet stillet en besparelse i udsigt. Det er en helt grundlæggende sikkerhed, der mangler for borgerne, når kommunerne ikke ved, hvad de skal gøre, når firmaerne går konkurs,” siger Dennis Kristensen. 

Han efterlyser mere fokus på medarbejdernes vilkår i regeringens udspil.

”Vi har set en del eksempler på firmaer, som byder deres ansatte helt urimelige arbejdsforhold. Der bør være krav om arbejdsklausuler i kommunernes udbud i det endelige forslag for at sikre, at medarbejderne arbejder på danske løn- og ansættelsesvilkår i de private virksomheder. På den måde er konkurrencen lige, og vi undgår et ræs mod bunden, hvor firmaerne med de laveste lønninger og ringeste kvalitet vinder kommunernes udbud over ordentlige og stabile plejevirksomheder” siger han.

Når virksomhederne går konkurs, skaber det stor usikkerhed for både borgerne og de ansatte, når kommunen ikke tør overtage medarbejdere fra det konkursramte firma, fordi man er nervøs for at overtage eventuel gæld fra virksomheden. Det bør regeringen rette op på, mener Dennis Kristensen.

”Regeringen bør gøre det klart, at Lønmodtagernes Garantifond ved en juridisk strid mellem parterne skal udbetale tilgodehavenderne ved en konkurs. Så kan Lønmodtagernes Garantifond og kommunerne efterfølgende slås om, hvem der skal betale regningen i den sidste ende, i stedet for at de ansatte, som intet ansvar har i sagen, står som taberne,” siger han.