Pressemeddelelse

FOA: Pensionsalder hæves nu ad bagdøren

Regeringens og Dansk Folkepartis nye pensionsaftale er trist nyt for FOAs medlemmer.

”Dansk Folkeparti er desværre hoppet på regeringens limpind om, at man nu giver gulerødder til pensionisterne med den nye snævre politiske pensionsaftale. Men det er overhovedet ingen gulerod – det er tværtimod ren pisk, når man nu tvinger folk, der vil lade sig selvpensionere, til først at måtte gøre det tre år før den officielle pensionsalder mod i dag fem år. Det er en de facto og tvungen forhøjelse af pensionsalderen med to år for mange af de pågældende,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

 

Op mod hver fjerde af FOAs medlemmer vælger at lade sig pensionere helt eller delvist tidligere end den officielle pensionsalder. Rigtig mange af medlemmerne gør det, fordi de ikke kan holde til at arbejde mere. Derfor vælger mange at stoppe på arbejdsmarkedet og f.eks. få en kapitalpension udbetalt. I dag kan man gøre dette fem år før pensionsalderen. Fremover bliver grænsen tre år. Pensionsalderen hæves ad bagdøren.

 

Dennis Kristensen undrer sig især over Dansk Folkeparti, der entydigt har sagt nej til at tvinge den generelle pensionsalder op. Men nu vælger at gøre det for den gruppe, der oftest har de hårdeste og mest nedslidende job. Det sker i en situation, hvor pensionsalderen samtidig vil blive hævet de kommende år, og hvor den særlige seniorførtidspension har vist sig overhovedet ikke at virke.

 

”Konstruktionen i dette her er desværre igen, at uligheden øges klart i alderdommen. Det er tragisk. Signalet er noget i retning af, at folk skal arbejde til de segner. Den nye grænse for, at man kan fylde op til 50.000 kroner i en ellers fordelagtig alderspension vil også kun være til fordel for dem, der har mest. Jeg kender altså ingen pædagogmedhjælpere eller social- og sundhedsmedarbejdere, der lige har et årligt overskud efter skat, så de kan udnytte denne såkaldte gulerod, der skulle gøre samspilsproblemerne mindre. I forhold til regeringens oprindelige udspil er der ingen ændringer her. Det er forstemmende,” mener Dennis Kristensen.

 

Det er et snævert politisk flertal på 90 mandater, der står bag den nye pensionsaftale.

 

”Det kan vise sig at være et skrøbeligt flertal. Det er heller ikke særlig godt for tilliden til pensionssystemet. Først nedsættes en pensionskommission. Så afsættes den. Og så gennemføres ændringer med det snævrest mulige flertal. Det er absolut ikke tillidsbefordrende,” siger Dennis Kristensen.