Pressemeddelelse

FOA: Brug flertallet mod produktivitetskravet

Når Folketinget i dag skal diskutere de kommende forhandlinger mellem regeringen og Danske Regioner om økonomien for 2018, opfordrer FOA flertallet uden om regeringen til at lægge produktivitetskravet på 2 procent i graven.

Det lyder umiddelbart lidt kedeligt, når Folketinget i dag torsdag skal diskutere ”den kommende aftale mellem Danske Regioner og regeringen om regionernes økonomi for 2018,” men ifølge sektorformand i FOA Karen Stæhr handler det om meget mere end økonomi – nemlig både om det fysiske og psykiske arbejdsmiljø og patientsikkerhed:
 
”Smertegrænsen er nået for længst. Vi kan simpelthen ikke løbe stærkere, og vi kan ikke blive ved med at effektivisere operationer, behandlinger, pleje og omsorg uden det går væsentligt ud over kvaliteten og servicen.”
 
Siden 2003 har sundhedssektoren været underlagt et produktivitetskrav på 2 procent. Produktivitetskravet betyder groft sagt, at sygehusene hvert år skal levere flere sundhedsydelser for de samme penge.
 
Alene i 2017 svarer 2-procentskravet til, at regionerne skal levere flere sundhedsydelser, der i kroner og ører svarer til 1,3 milliarder.
 
Over 20 år vil to-procents-kravet betyde, at det samme antal medarbejdere skal levere 49 procent flere behandlinger.
 
”Vi er ikke modstandere af at arbejde bedre og mere effektivt, slet ikke. Men der skal være mening og omtanke bag, man kan ikke bare blindt taste det, vi laver, ind i finansministeriets regneark, det handler om mennesker,” mener Karen Stæhr.
 
Siden 2003 har det private erhvervsliv øget produktiviteten med 1 procent årligt. I samme periode har de ansatte på sygehusene øget produktiviteten med 2,4 procent årligt i gennemsnit – det svarer til næsten to en halv gang så meget.
 
”Et flertal i Folketinget har allerede taget afstand fra produktivitetskravet. Senest har vi hørt det fra DF, både i annoncekampagner og i Folketinget. Vi synes, Folketinget bør sende et klart signal til finansministeren og regeringen, inden de forhandlinger, der snart går i gang. Produktivitetskravet skal væk, ikke kun delvist, men fuldstændigt”, siger Karen Stæhr.