Pressemeddelelse

FOA vinder principiel lønsag over KL

Får man udbetalt forkert løn af sin arbejdsgiver, så har man ret til efterbetaling i op til ti år.

En pædagogmedhjælper får efter en principiel dom i Arbejdsretten nu efterbetalt 47.258 kroner af Vesthimmerlands Kommune. Medhjælperen blev ved en fejl i kommunen aldrig indplaceret korrekt i lønsystemet. Afgørelsen får nu stor betydning for en række lignende sager om forkert udbetalt løn, siger FOAs chefjurist.

”Vi er meget, meget glade for afgørelsen,” siger chefjurist Ettie Trier Petersen fra FOA.

”Dagens dom slår fast, at en medarbejder har ret til at gå ud fra, at den løn, der udbetales fra arbejdsgiver, er korrekt. Det betyder, at krav på efterbetaling af løn først bortfalder på grund af forældelse efter 10 år, hvis medarbejderen har modtaget for lidt i løn på grund af en fejl fra arbejdsgivers side, og medarbejderen ikke har opdaget fejlen,” siger hun.

Sagen blev rejst af FOA i 2016 mod pædagogmedhjælperens arbejdsgiver Vesthimmerlands Kommune, som i en årrække havde udbetalt en for lav løn til pædagogmedhjælperen på grund af en indtastningsfejl. Det betød, at hun ikke automatisk steg i løn i forhold til hendes anciennitet, som det ellers fremgik af overenskomsten.

Kommunen, som blev støttet af KL i Arbejdsretten, mente, at de kun skulle efterbetale fem år tilbage i tiden fra kravet blev rejst i 2016 – og man ville altså ikke efterbetale skyldig løn for perioden før 2011.

”Arbejdsretten slår fast, at man som lønmodtager ikke skal straffes for ikke at opdage, at man er forkert placeret i lønsystemet og derved gå glip af manglende lønkroner,” siger Ettie Trier Petersen.

FOAs sejr i Arbejdsretten kan få stor betydning for både nuværende og fremtidige sager, forklarer Ettie Trier Petersen.

”Vi har lige nu omkring 40 sager liggende, som bliver påvirket af denne afgørelse, og som tvinger arbejdsgiverne til at følge lovgivningen i forhold til forældelsesfristen,” siger hun.

Kontakt

Chefjurist Ettie Trier Petersen, telefon: 51 23 33 91