Pressemeddelelse

Kommuner planlægger besparelser for milliarder

Budgetterne for næsten alle kommuner er nu på plads for næste år. I de kommuner, som har forhandlet budgetaftaler, er der samlet besparelser for 2,5 milliarder kroner.

De danske kommuner skal næste år finde besparelser for 2,5 milliarder kroner. Det viser en gennemgang af de kommunale budgetforlig, som FOA har foretaget.

95 kommuner har indtil i dag indgået budgetforlig. Selvom kommunerne i sommerens økonomiaftale fik 1,2 mia.kr. ekstra til service, er kommunerne tilsyneladende nødt til at finde store besparelser for at dække de lokale behov.

"Vi hører igen og igen fra Christiansborg, at det går godt i den danske økonomi. Men når vi kan konstatere, at der er så stort et behov i kommunerne på at finde besparelser i næste års budgetter, kan man godt blive i tvivl om, hvem den gode danske økonomi kommer til gavn i sidste ende," siger næstformand i FOA Thomas Enghausen. 

Forringelser af nattebemandingen på plejecentre og et farvel til klippekortsordningen for de ældre er blandt de mærkbare konsekvenser, som besparelserne får for borgerne i kommunerne.

"Nogle af de skrækhistorier, som vi har fået fra lokalområderne i forbindelse med fremlægningen af sparekatalogerne, bliver desværre til virkelighed nogle steder," siger Thomas Enghausen.

En del af besparelserne skyldes regeringens moderniserings- og effektiviseringsprogram, som pålægger kommunerne at finde effektiviseringer for 1 mia.kr. om året, siger Thomas Enghausen.

"Vi bliver nødt til at lægge moderniserings- og effektiviseringsprogrammet i graven. Det giver ikke mening, at regeringen bliver ved med at fodre kommunerne med sin egen hale og fastholde et program, som de facto betyder minusvækst i kommunerne og forringelser i den borgernære velfærd."

Regeringen meldte torsdag ud, at den vil tilføre 710 millioner kroner om året de næste to år til kommunerne i en overgangsordning forud for udligningsreformen.

"Jeg håber virkelig, at det får nogle af de kommuner, der får penge tilbage til at droppe nogle af besparelserne," siger Thomas Enghausen.

Opgørelsen bygger alene på en gennemgang af kommunernes besparelser. Kommunernes udvidelser og omprioriteringer indgår ikke i opgørelsen.


Kontakt

Thomas Enghausen, telefon: 30 71 75 97

Hent billede i høj opløsning