Pressemeddelelse

FOA: Det er ikke nok at have det i munden, Lars

Lars Løkke Rasmussen hyldede velfærden i sin åbningstale i dag. Fagforbundet FOA er ikke imponeret, og opfordrer statsministeren til handling i stedet.

Velfærdssamfundet var i centrum, da Lars Løkke Rasmussen holdt sin åbningstale i Folketinget i dag. Ifølge statsministeren skal velfærden ”først og fremmest måles på, om borgerne føler sig trygge. Om hjælpen kommer, når de har brug for den. Om der er tid til omsorg.”

”Vi er selvfølgelig glade for, at statsministeren har fokus på velfærden,” siger FOAs næstformand Thomas Enghausen. ”Men ord uden handling har ingen værdi. Udviklingen i velfærden i Løkkes regeringstid fortæller en anden historie. Vi behøver bare se på hjemmehjælpstimerne. Siden 2009 har ældre plejetrængende danskere sammenlagt mistet over 6 millioner hjemmehjælpstimer om året. Det hænger ikke sammen med de pæne ord.”

Statsministeren gentog i talen, at regeringen har foreslået, at mere end 700 millioner kroner over fire år til bedre ældrepleje, mere omsorg og til at tiltrække flere medarbejdere.

”Finansministeriets egne beregninger siger, at det offentlige forbrug skal stige med 1,2 procent om året. Bare for at følge med befolknings- og velstandsudviklingen. Fra 2017 til 2019 forventer økonomiministeriet selv, at den vækst kun er på 0,4 procent,” forklarer Thomas Enghausen

”Så kræver det ikke en højere handelseksamen at regne ud, at velfærden er på vej ned. Der er mange varme ord, men en uhyggelig mangel på varme hænder. Både når det gælder ældreplejen, den offentlige service og dagtilbuddene.”

Lars Løkke fremhævede i talen regeringens mange reformer, og gav dem æren for, at Danmark fortsat kan investere i velfærden. Det er at vende verden på hovedet mener FOAs næstformand.

”Løkke står ganske rigtigt bag mange reformer. Tilbagetrækningsreform, skattereformer, dagpengereform, kontanthjælpsreformer og så førtidspensionsreformen, som han behændigt undlod at nævne i sin tale. Sandheden er, at hver og en af de reformer har været med til at øge uligheden og utrygheden i Danmark. Det styrker ikke velfærden, når man stadigt udhuler dagpengene eller tvinger udslidte mennesker til at blive endnu længere på arbejdsmarkedet. Tværtimod,” siger Thomas Enghausen.

Kontakt

Thomas Enghausen, telefon: 30 71 75 97

Hent billede i høj opløsning