Vinderne af Årets Dagtilbud 2017
Foto: Astrid Dalum

Årets dagtilbud 2017 er fundet

Børnenes mulighed for at have en undersøgende og eksperimenterende tilgang til hverdagen var en af begrundelserne for, at Grangård vandt prisen Årets Dagtilbud 2017.

Vinderen af prisen for ’Årets Dagtilbud 2017’ er blevet kåret. Årets vinder er Grangård, som er en daginstitution for børn i alderen 0-6 år, der ligger lige i udkanten af Jelling. institutionen har specielt udmærket sig inden for årets tema, som var ” Pædagogiske læringsmiljøer med inddragelse af børneperspektiv”.

Alle kunne indstille et dagtilbud til prisen, og ud fra indstillingerne blev tre nomineret. Grangård blev nomineret på baggrund af tre indstillinger fra forældre med børn i institutionen. I indstillingerne har forældrene lagt vægt på, at der i institutionen skabes plads til fordybelse og rum for børns erfaringer og interesser.

Priskomitéen bemærkede ved et besøg hos Grangård, at huset emmede af nysgerrighed og kreativitet, og der var for børnene mulighed for at have en undersøgende og eksperimenterende tilgang til hverdagen. Der var en enorm tillid til børnene, og der blev sat få grænser for dem. Det var tydeligt, at der var en stærk pædagogisk kultur, ikke kun hos ledelsen, men i hele personalegruppen. Stedet var enormt transparent, og udstillede dokumentationen for det pædagogiske arbejde. Det hang frit fremme, så både personalet og forældrene kunne se, hvilke tanker der lå bag de forskellige tiltag. På den måde sikrede de også gode rammer for det bedst mulige forældresamarbejde.

Børne- og socialminister Mai Mercado havde rosende ord at sige om stedet:

”De voksne i Grangård skaber en fantastisk ramme for børnenes udfoldelse, hvor de møder børnenes nysgerrighed på deres præmisser, om det drejer sig om lus, dans eller maleri. Det er en rigtig god kilde til læring, hvor man favner barnets udvikling og interesser, på en måde, der ligger rigtigt godt i tråd med den styrkede pædagogiske læreplan.”

Formand for pædagogisk sektor i FOA Mogens Bech Madsen var til prisuddelingen også yderst imponeret:

"Jeg synes, det var fuldstændig fantastisk med så stor opbakning fra folk i lokalområdet, som var mødt talrigt op til prisoverrækkelsen. Grangård var et dagtilbud, hvor ledelsen havde tillid til personalet, samtidig med at de stillede krav. Alle kompetencer kom i spil, og det var meget tydeligt, at der var et stærkt læringsmiljø."

Udover vinderen af årets pris var dagplejer Vibeke Lundgaard Clausen fra Silkeborg Kommune også nomineret. Hendes dagpleje udmærkede sig ved at have en åbenhed over for børnenes perspektiver med fokus på, hvor det enkelte barn var i sin udvikling. Hun havde en forståelse for, at det var afgørende vigtigt for børnene at blive set, hørt og inkluderet i læringsmiljøet.

Den sidste nominerede var Vuggestuen Corneliusmindevej, hvor børnene havde mulighed for at skabe sammenhæng mellem vuggestuen og hjemmet. Her fik hvert barn sin egen kuffert og logbog, der understøttede mulighederne for at dele oplevelser og erfaringer fra vuggestuen med forældrene.