Intet regneark kan udregne værdien af at investere i mennesker

”Forstå værdien af at investere i mennesker.” Sådan lyder Dennis Kristensens opfordring til Lars Løkke Rasmussen i mediet RÆSON. I denne uge forventes regeringen at spille ud med sin reform af den offentlige sektor.

Hvis du tager et regneark og indsætter prisen for en ekstra pædagog på blå stue eller en ekstra social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen, så kan du finde ud af, hvad en velfærdsperson koster om året.

Men i den slags regnestykker kan du ikke se, hvad samfundet sparer, fordi lille Peter fik støtte og omsorg i barndommen til at bryde den sociale arv. Og du kan ikke se, hvad samfundet sparer på, at Fru Jensen på 76 år fik hjælp til at lære at klare sig selv.

Dette blinde punkt har medført 35 år med fejlslagne reformer af velfærden, skriver FOAs forbundsformand i mediet RÆSON. Og det er også her, kæden truer med at springe af for Løkke-regeringens velfærdsvision, der markedsføres ud fra et princip om længere-på-literen.

Bryd med traditionen, lars!
”En fornuftig styring af velfærdskroner handler om mere end budgetoverholdelse og om, hvor mange ydelser arbejdspladserne producerer. Man skal regne langt mere på effekten af indsatsen – også på den lange bane,” skriver Dennis Kristensen.

”Vi skal tænke økonomistyring med FLERE bundlinjer – ikke kun én (den økonomiske bundlinje, red.),” slår Dennis Kristensen fast.

Han opfordrer derfor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at bryde med traditionen for regnearksreformer, hvis mål – åbent eller skjult – handler om, at offentligt ansatte skal nå mere på kortere tid.

Invester i mennesker
Politikere og økonomer bør ifølge Dennis Kristensen forstå værdien af at investere i mennesker.

”Invester i velfærd og service, fordi investeringer i børnepasning, undervisning, sundhed, ældrepleje, sociale indsatser og alt det andet kommer igen med renter og renters renter. Nogle gange efter kort tid. Andre gange med det lange perspektiv. Og investeringer i mennesker betyder i sagens natur flere ansatte i en offentlig sektor, hvor den ubetinget største udgift er løn. Flere varme hænder og kompetente hoveder, skriver Dennis Kristensen i RÆSON.

Læs hele indlægget i RÆSON her.