KL: Social- og sundhedsansatte skal have særligt lønløft

Højere løn til de offentligt ansatte på social- og sundhedsområdet og en stramning af seniorordninger er blandt hovedkravene på KL’s kravliste ved OK18.

Udsigten til et stigende antal plejekrævende ældre og en i forvejen stor mangel på ansatte inden for social- og sundhedsområdet, betyder, at især social- og sundhedsansatte skal tilgodeses, når overenskomsterne på det offentlige område fornyes i det nye år.

Sådan lyder et af hovedkravene fra Kommunernes Landsforening (KL), der med deres topforhandler ved de forestående overenskomstforhandlinger, Michael Ziegler (K), i spidsen tirsdag fremlagde deres kravliste til OK18.

”Vi står på nogle områder over for et betydeligt rekrutteringsproblem. Hvis vi ikke gør noget, vil problemet blive endnu større,” sagde Ziegler ved et pressemøde.

Flere på fuldtid
Rekrutteringsproblemet er et overordnet tema for KL i denne forhandlingsrunde. Ud over at gøre social- og sundhedsområdet mere attraktivt med flere lønkroner, skal der iværksættes indsatser for at fastholde flere i faget i flere år og for at få flere på fuldtid, lyder kravet fra KL.

Imens skal øvrige faggrupper ikke forvente at få andet end en ”behersket lønudvikling,” hvis det står til KL. Ifølge arbejdsgiverne har de offentligt ansatte nemlig haft for hurtig en lønfremgang siden 2008, når man sammenligner med lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Og det offentlige må aldrig blive lønførende.

Ren hokus-pokus 
Men arbejdsgivernes kurve er det rene hokus-pokus, mener FOA-formand Dennis Kristensen.

”Det er lige lovligt smart, når arbejdsgiverne alene kigger på, hvad der er sket med lønudviklingen i perioden efter finanskrisen, som satte de privatansattes løn i stå i en periode. Et mere retvisende billede får man, hvis man vurderer over et længere stræk. Så vil man se, at lønudviklingen fint følges ad på tværs af den offentlige og den private sektor,” siger forbundsformanden.

Et tredje af KL’s hovedkrav handler om stramninger på det seniorpolitiske område. Helt konkret lyder KL’s krav, at seniorrettigheder som seniorfridage alene kan gives fra fem år før folkepensionsalderen, som over de kommende år vil stige til 70 år.

Se den samlede kravliste fra KL til de 51 organisationer i Forhandlingsfællesskabet.