Afgørende sag om kendt advokats udnyttelse af ung pige

En retssag viser med al tydelighed behov for at lukke for muligheden for at løndumpe unge og andre arbejdstagere fra EU.

I dag falder der dom i en sag, som FOA har ført mod den kendte advokat Eva Persson, der i september i fjor var på forsiden af Berlingske, fordi hun kun holdt en uges barsel af hensyn til sin karriere. Det kom i samme ombæring frem, at hun fik tid til karrieren ved at have ansat en ’ung pige i huset’.

Den unge pige, Doriana Gómez de la Torres, var ansat på au pair-lignende vilkår, men til en lavere løn og med en længere arbejdsuge, end hvad der er tilladt under au pair-ordningen. Doriana var på papiret derfor hyret som ’ung pige i huset’, da hun er fra Spanien, og derfor ikke falder ind under au pair-ordningen, der kun gælder for borgere fra lande uden for EU.

”Men at hyre en anden EU-borger til dumpingløn og uden rettigheder går naturligvis ikke. Derfor har FOA på vegne af Doriana ført en sag mod Eva Persson og hendes familie. Næsten 90.000 kr. mener vi, Doriana har til gode i løn for de omtrent syv måneder, hun var hos familien i Nordsjælland i sit underbetalte job,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

FOA har gjort gældende, at Doriana skal aflønnes efter overenskomsten for husassistenter. Dennis Kristensen understreger, at sagen er vigtig og principiel for FOA.
”Advokaten har brugt au pair-ordningen som påskud for at ansætte en EU-borger på endnu dårligere vilkår end den problematiske au pair-ordning, der i det mindste foregiver at handle om ’kulturudveksling’. Dorianas ansættelse har ikke kulturudvekslingen som undskyldning, og ansættelsen på de vilkår må altså siges at være en kynisk udnyttelse af et smuthul i lovgivningen,” fortæller Dennis Kristensen.

I retten kom det frem, at familien tidligere har haft ansat en anden ’ung pige i huset’. Hun kunne over en skype-forbindelse berette om de samme ansættelsesforhold, som Doriana arbejdede under. I FOA kender man til flere lignende eksempler, hvor man forsøger at finde et smuthul i reglerne for at få billig arbejdskraft.

”I den danske model er der ikke ved lov fastsat en mindsteløn. Men når der er ulige forhold mellem aftaleparterne, er vi nødt til at gøre noget. Hvis vi skal have EU-borgere til at komme til Danmark for at arbejde som hushjælp, må vi tiltræde ILOs internationale konvention om ordentlige arbejdsforhold for husarbejdere. Det har vi opfordret en tidligere regering til før. Og her lyder opfordringen igen til politikerne,” siger Dennis Kristensen.

Det samlede krav i sagen lyder på 140.000 kroner, hvoraf 90.000 er lønefterbetaling. Dertil kommer krav om godtgørelse, blandt andet på grund af, at Dorianas ansættelsesbevis ikke var i orden.