Ros til KLs udspil om det nære sundhedsvæsen

Kommunernes Landsforenings udspil om et bedre sundhedsvæsen med borgeren i centrum rummer mange positive forslag. Og de nye stærkere faglige profiler til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent er et vigtigt bidrag til det nære sundhedsvæsen, mener formand for social- og sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr.

Kommunernes Landsforening (KL) har fredag præsenteret deres plan for, hvordan vi når frem til et sundhedsvæsen, der har borgeren i centrum.

KL foreslår, at flere opgaver i forbindelse med borgerens sygdom skal løses i borgerens eget hjem.

I dag oplever mange syge borgere at blive sendt frem og tilbage mellem kommune og region – fra eget hjem til sygehusene og retur.

Alt for ofte er borgeren eneste gennemgående person mellem de to sektorer, og det er utrygt for borgeren. Derfor skal der sættes mere fokus på, at borgeren får en kontaktperson, der følger, støtter og hjælper borgeren på tværs af de to sektorer.

Kompetencerne til at løse den opgave, og til at skabe trygge omgivelser i borgerens eget hjem findes allerede. Derfor ser formand for social- og sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr positivt på KLs udspil.

Nye social- og sundhedsuddannelser er gearet til fremtidens nære sundhedsvæsen
I samarbejde med kommunerne, har FOA lavet social- og sundhedsuddannelsen om for at imødekomme et stigende antal ældre med behov for omsorg og pleje, men også for at kunne varetage de mange sundhedsfaglige opgaver, som er en følge af hurtigere udskrivelser til eget hjem fra sygehus, stigende antal kronikere, der i dag kan behandles i eget hjem.

”Med den nye uddannelse har vi fremtidssikret indsatsen i ældreplejen og til borgere med kronisk sygdom., sådan som KL beskriver i deres oplæg 'Styrk det nære sundhedsvæsen' , hvor der er mere fokus på behandlingen og plejen af sygdomme i borgerens nærmiljø," siger Karen Stæhr.

Men der er dog en tidsel
"Vi har allerede i dag en kæmpe udfordring med at få nok social- og sundhedspersonale til at imødekomme det stigende behov. Det skal vi have taget fat på hurtigst muligt” siger Karen Stæhr, og forsætter

”FOA hilser mere end velkommen, at KL i deres udspil sætter et klart fokus på ulighed i sundhed. Der er et stigende behov for, at vi i fællesskab får gjort op med en ulighed, som vi ved grundlægges meget tidligt i livet og vi skal i fællesskab opspore og forebygge den ulighed langt tidligere end vi gør i dag."

Mangler fokus på samspillet mellem regioner og kommuner
Udspillet nævner ikke nogen konkrete bud på, hvordan samspillet mellem det regionale og  kommunale kan forbedres.

”Vi har foreslået, at borgerne, for at sikre den bedst mulige hjælp, bør få en sundhedskoordinator, der følger dem gennem forløbet,” siger Karen Stæhr.