En erhvervsuddannelse åbner også døre til fremtiden

En videregående uddannelse kan også starte på erhvervsskolebænken. Det har hver femte faglærte fundet ud af, viser ny undersøgelse.

Hver femte faglærte uddanner sig videre, efter de har taget en erhvervsuddannelse. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det gør op med en årelang fortælling om, at gymnasiet er den eneste rigtige vej, man kan gå som ung, hvis man i fremtiden ønsker at tage en videregående uddannelse, mener Vinni Jakobsen, som er næstformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA.

”Det er et vigtigt signal at sende til de unge – og især til deres forældre, som ofte guider deres børn mod gymnasiet – at en erhvervsuddannelse sagtens kan være et trin på karrierestigen. Og faktisk et ganske fornuftigt trin, der giver nogle erfaringer og kompetencer, som ikke følger med en studenterhue,” siger Vinni Jakobsen.

Bedre forudsætninger for at læse videre
På en erhvervsuddannelse er eleverne ude at prøve kræfter med virkeligheden i deres fag, mens de studerer. På social- og sundhedsassistentuddannelsen eksempelvis er eleverne både i praktik på sygehuset og i hjemmeplejen.

På den måde har eleverne set sundhedsvæsnet indefra, inden de starter på en videregående uddannelse til for eksempel sygeplejerske eller bioanalytiker. Uddannelser, som social- og sundhedsassistenter har adgang til efter endt uddannelse.

”Faglærte studerende er ofte mere robuste på en videregående uddannelse, end deres klassekammerater er. De ved, hvad det vil sige at passe et arbejde. De har hænderne og hovedet skruet ordentligt på. De mestrer allerede et fagligt anerkendt håndværk. De ved, hvad det vil sige at have kolleger med andre fagligheder, som de skal samarbejde med,” siger Vinni Jakobsen.

I dag er der stor mangel på faglærte. Både social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, serviceassistenter og mange flere. Derfor håber FOA ikke, at alle, der tager en erhvervsuddannelse, læser videre.

”Men vi ser det som en vigtig mulighed, at karrieren også kan startes på en erhvervsuddannelse for dem, som kan og vil. En erhvervsuddannelse lukker ikke døren til professionshøjskolerne. Tværtimod åbner de dørene til fremtiden og til en tilværelse som studerende, hvor faglighed og specialiseret viden allerede fylder en del i rygsækken,” siger Vinni Jakobsen.