Foto: Nadia Fryd

Nyt regeringsudspil: Computerskærm skal erstatte kød og blod

Fremover skal en større del af hjemmeplejen foregå via nettet, foreslår regeringen i nyt udspil. Digitalisering kan aldrig erstatte menneskelig kontakt, advarer FOA.

I fremtiden vil flere og flere ældre og syge danskere få besøg af sosu-medarbejderen eller hjemmesygeplejersken via en videoforbindelse på en computerskærm i stedet for at få et fysisk besøg i hjemmet, det skriver Jyllands-Posten.

”Skærmbesøg kan supplere og i nogle tilfælde helt erstatte fysiske besøg i ældreplejen, ligesom skærmen kan give de ældre større tryghed, fordi de kan ringe op til hjemmeplejen,” siger innovationsminister Sophie Løhde til avisen.

Ifølge ministeren går det alt for langsomt i kommunerne med at få udbredt velafprøvede teknologier som f.eks. skærmbesøg, telemedicin og online-genoptræning.
”Det er godt at udnytte ny teknologi på sundhedsområdet. Men digitale innovationer kommer aldrig til at erstatte menneskelig kontakt og den fysiske pleje og omsorg som et dygtigt og erfarent sundhedspersonale kan levere,” mener Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

”Det er vigtigt, at vi tager udgangspunkt i den enkeltes situation. Mange ældre kæmper i forvejen med ensomhed og mangel på menneskelig kontakt. Og mange ældre er fremmede overfor den nye teknologi.”

Torben Hollmann fortæller, at FOA har været med til at styrke kompetencerne indenfor velfærdsteknologi i sosu-uddannelserne.

Som et led i digitaliseringsreformen vil regeringen oprette en investeringsfond på 410 mio. kr., der både skal sætte skub i udbredelsen af digitale velfærdsteknologier til hele landet og i lokale forsøgsprojekter.