Forbundsformand for FOA Dennis Kristensen
Forhandlingerne mellem de statsansatte og innovationsminister Sophie Løhdes (V) er fredag eftermiddag endt i et sammenbrud.

Sammenbrud i statslige OK-forhandlinger

Innovationsministerens manglende vilje til at give ansatte i staten en reallønsfremgang og beskyttelse af deres spisepauser betyder, at et sammenbrud er en realitet.

Forhandlingerne mellem de statsansatte og innovationsminister Sophie Løhdes (V) er fredag eftermiddag endt i et sammenbrud. Sådan lyder meldingen fra topforhandler for CFU Flemming Vinther.

Tidligere på dagen sendte han Løhde det budskab, at hun skulle komme med et nyt udspil – et udspil, der omfattede lønstigninger, som kan sikre den enkelte ansatte en reallønsfremgang, at offentligt ansattes løn følger de privatansattes, ligesom de statsansattes spisepause skulle skrives ind i overenskomsten.

Det nye udspil fra ministerens hånd er dog udeblevet, hvilket indebærer, at der nu er tale om et sammenbrud i forhandlingerne på det offentlige område.

”Jeg har noteret mig, at innovationsminister Sophie Løhde mener, at løn til offentligt ansatte alene er en omkostning, der betyder færre penge til velfærd. Det er jeg lodret uenig i. Løn til offentligt ansatte er nok den bedste investering, vi kan foretage i vores fælles velfærd,” siger Flemming Vinther.

Nej til kriseforlig
De seneste tre overenskomstforhandlinger på det offentlige område har været rene kriseforlig. Men da der igen er godt gang i dansk økonomi, er det også noget, som de statsansatte skal nyde godt af, pointerer han.

Sammenbruddet på det statslige område har betydning for forhandlingerne for de regionalt og kommunalt ansatte. Her har man i de seneste dage afventet, at der blev opnået enighed om en ramme på det statslige område.

Forudsigelige forlis
For der er ingen sandsynlighed for, at regioner og kommuner kan levere mere, end Løhde har villet, mener forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.

”Dermed ligger der to yderligere helt forudsigelige sammenbrud forude,” siger han.

Overenskomsterne udløber med udgangen af marts. Først da vil en konflikt kunne træde i kraft, og varslet for konflikten kan tidligst afgives den 28. februar. Konflikten ventes at bryde den 4. april.

Frem til at den ene eller den anden part varsler strejke eller lockout, kan de i princippet indkalde hinanden til møde, hvis de har nye ideer at lægge på forhandlingsbordet.

FOA har i den forgangne uge udtaget de arbejdspladser, der vil være omfattet, hvis en konflikt bryder ud, svarende til op mod 15 procent af FOAs medlemmer. Sammen med de øvrige lønmodtagerorganisationer på tværs af stat, regioner og kommuner bliver der tale om 100.000 ansatte.