FOAs A-kasse må hjælpe nyledige i job

Fra næste år får a-kasser mulighed for at stå for jobformidlingen for nye ledige. FOAs A-kasse har allerede gode erfaringer med JobMatch.

Siden 2016 har FOA skaffet cirka 2000 ledige medlemmer i job. Det er sket gennem det særlige JobMatch-system, hvor man får ledige og ledige jobs til at passe sammen. Og nu står den type hjælp til nyledige til at blive udbredt.

Torsdag er der nemlig indgået et politisk forlig, der betyder, at a-kasserne fra 2019 kan formidle job for nytilmeldte ledige på samme måde, som JobMatch gør.

"Det har været win-win for både de ledige og arbejdsgivere. Vores erfaring er, at det lokale kendskab ofte gør en forskel," siger FOA-formand Mona Striib.

Arbejdsgivere tilfredse med ordningen

98 procent af de arbejdsgivere, som har benyttet FOAs særlige JobMatch-ordning for ledige, svarer i en ny undersøgelse fra FOA, at de er enten "tilfredse" eller "meget tilfredse" med ordningen.

"Sådanne tal er vi særdeles tilfredse med. Derfor falder det nye politiske forlig om de lovpligtige samtaler de første tre måneder i a-kasserne også som en rigtig god nyhed. Det er en rigtig god idé, som vi har anbefalet på det kraftigste," siger Mona Striib.

Hun peger på, at FOA kender både medlemmer, arbejdsgivere og overenskomsterne - og samtidig har et meget stort net af aktive og lokalt forankrede tillidsrepræsentanter.

"Vores erfaringer hidtil fra vores JobMatch-system er gode. Og vi er overbeviste om, at vi kan løfte denne opgave med succes," siger hun.

Må ikke blive en spareøvelse

Mona Striib peger samtidig på, at forsøgsordningen ikke må blive en spare-øvelse. Følger der dårligere konjunkturer eller spares der på den aktive arbejdsmarkedspolitik bliver opgaven vanskeligere.

"På sigt bør a-kasserne også have adgang til den værktøjskasse, som jobcentrene har i dag. Det vil stille en række ledige bedre," mener hun.

For 50 år siden havde a-kasserne alene ansvaret for jobformidlingen. Ordningen, der giver a-kasserne mulighed for at stå for jobformidlingen løber i første omgang i en forsøgsperiode på fire år.