Dagplejer med barn
”Vi ved, at udsatte børn på flere parametre klarer sig bedre, når de bliver større, hvis de har gået i dagpleje frem for vuggestue," siger sektorformand Mogens Bech Madsen.
Foto: Colourbox

Dagplejen overset i plan for udsatte børn

Socialt udsatte børn klarer sig bedre, hvis de har gået i dagpleje frem for vuggestue. Derfor er dagplejen underprioriteret i nyt udspil fra regeringen, der dog også skal have ros.

Flere pædagoger i daginstitutionerne og flere hjemmebesøg fra sundhedsplejersken skal hjælpe de mindste børn fra socialt udsatte familier til en bedre start på livet. Sådan lyder det i et nyt udspil fra regeringen, der fokuserer på børnenes første 1000 dage ”1000-dages-program – en bedre start på livet”.

I FOA får udspillet overordnet ros fra formand for pædagogisk sektor Mogens Bech Madsen. For hvordan børn trives og støttes i de tidlige leveår har kolossal betydning for, hvordan de siden klarer sig i livet. Sårbare og socialt udsatte børn har brug for dagtilbud af høj kvalitet og en særlig indsats i familien.

Sociale normeringer længe ønsket
I udspillet afsættes blandt andet penge til at ansætte omkring 460 uddannede pædagoger mere i dagtilbud, hvor en større andel af børnene kommer fra socialt udfordrede familier.

”Ideen om at indføre sociale normeringer i landets dagtilbud er groet i fagbevægelsens baghave, så det er en idé vi længe har håbet på at se blive realiseret. Det samme gælder en stærk indsats i barnets første 1000 dage, som FOA længe har kæmpet for at få indført. Derfor skal regeringen overordnet have ros for udspillet,” siger han.

Ifølge udspillet skal også sundhedsplejen have et løft og området tilføres 45 mio. kr. til en øget indsats efter barnets første år og i dagtilbud. Også denne del falder i god jord hos Mogens Bech Madsen.

Dagplejere stærke til svage børn
Han savner til gengæld at dagplejen bliver tænkt mere ind i indsatsen for de udsatte børn i deres første leveår. For af de 75 mio. kr., der i udspillet afsættes til et kompetenceløft af pædagoger og dagplejere, går kun de 15 mio. kr. til dagplejerne. Det svarer til, at 1000 dagplejere får fem dages uddannelse. Og det er alt for lidt.

”Vi ved, at udsatte børn på flere parametre klarer sig bedre, når de bliver større, hvis de har gået i dagpleje frem for vuggestue. Det ved vi fra undersøgelser, og det ved kommunerne også. Flertallet af dem har endda særlige dagplejetilbud til udsatte børn,” siger Mogens Bech Madsen og henviser til flere Rambøll-rapporter udarbejdet for FOA.

Hjælp til ethvert barn
Af en undersøgelse blandt FOAs medlemmer i dagplejen fremgår også, at 48 procent i dag ønsker mere viden om udsatte børn. Derfor bør et næste skridt for regeringen ifølge Mogens Bech Madsen være alvorligt at opprioritere et løft af dagplejernes kompetencer.

”Ethvert udsat barn skal have hjælp. Både dem i institutionerne og dem i dagplejen. Og du kan ikke på forhånd vide, hvilke børn der viser sig at være udsatte, eller hvilke dagplejere de kommer til at gå hos. Derfor er der behov for et generelt uddannelsesløft, og her er fem dage til 1000 slet ikke nok, når der på landsplan er omtrent 10.000 dagplejere,” siger Mogens Bech Madsen.