”For mig er principperne det vigtigste – det lille ord, man næsten har glemt: Solidaritet.

”Det er nu, slaget skal slås”

Frygten for en udhuling af overenskomsterne får offentligt ansatte på tværs af adskillige fag til at stå stærkt sammen. Også dyrlæge Peter Lybecker Larsen og dagplejer Tina Merete Jensen.

Tina Merete Jensen har puttet fire børn til middagsluren. De er ikke hendes egne – hun er ansat i den kommunale dagpleje i Guldborgsund Kommune som ”flyver.”

Det lyder omkringfarende, men normalt er det forældre rundt om i kommunen, der ”flyver” til Tinas hjem i Bangsebro lidt uden for Nykøbing Falster, når deres faste dagplejer er syg, holder ferie eller på anden vis er forhindret. Hvis der er behov for det, kan Tina dog også rykke ud til en legestue i det område, hvor børnene bor.

”Jeg elsker det, jeg kan godt lide, at det skifter. Jeg har faktisk altid børnene mindst en uge ad gangen, og jeg ser dem jo i reglen igen,” siger Tina – det sidste som svar på, om det ikke er svært at sige farvel til nogle børn, man har passet i en uge.

Hun arbejdede indtil for to år siden i en privat daginstitution, men vil helst være offentligt ansat.

”Jeg får jævnligt besøg af dagplejepædagogen, som man samarbejder med om børnenes udvikling. Børnene bliver visiteret, jeg skal ikke ud at søge efter dem, og jeg har faktisk arbejde hver eneste dag året rundt. Vi får også løbende mulighed for at lære noget nyt og deltage i kurser – vi har jo alle et behov for at blive dygtigere,” fortæller Tina. 

Det lille ord solidaritet
Ved siden af hende er Peter Lybecker Larsen, som egentlig er tættere på at leve op til betegnelsen ”flyver”. Han arbejder som dyrlæge i Fødevarestyrelsens enhed VeterinærØst, der ligger i Korsør.Det meste af hans arbejdstid går med at køre rundt og besøge svinebesætninger, tjekke smågrise, der skal eksporteres og aktuelt at kontrollere fjerkræfarme for fugleinfluenza.

Han er hverken udtaget til strejke eller lockout. Udbryder der konflikt, vil han nemlig være en del af det nødberedskab, som skal sikre, at der bliver taget hånd om eventuelle udbrud af alvorlige husdyrsygdomme. Men han står fuldt ud bag parolen ”En løsning for alle,” som de offentligt ansatte samler sig om.

”For mig er principperne det vigtigste – det lille ord, man næsten har glemt: Solidaritet. Med lærerne, der har krav på overenskomstaftalte arbejdstider som alle os andre. Og ja, vi har betalt frokostpause, men den har vi også betalt for. Der er et løngab,” siger han.

Det er nu
På et spørgsmål om, hvad der binder en statsansat akademiker og en kommunalt ansat dagplejer sammen, kigger de på hinanden, og bliver hurtigt enige om, at det er dem og alle andre offentligt ansatte, der får samfundet til at køre. Peter tilføjer, at for ham personligt betyder det mindre, hvor store lønstigninger, der bliver aftalt.

”Men jeg er også relativt højtlønnet. Det betyder nok mere for en dagplejer,” siger han, og kigger på Tina, som bekræfter.

”Lønnen betyder altid en del, men det er stadig principperne, der er det vigtigste. At vi vil have ”En løsning for alle” betyder, at der skal være bedre lønninger og bedre forhold for alle offentligt ansatte. Det er nu, slaget skal slås – ikke om tre år,” siger Tina Merete Jensen, som vil blive ramt af lockouten, hvis det kommer så vidt.

Peter Lybecker Larsen ville være klar, hvis han var omfattet af konflikten:

”Jeg føler generelt, at der står respekt om de offentligt ansatte, men vi har mærket besparelserne, og vi har tidligere oplevet, hvordan Moderniseringsstyrelsen har pillet ved vores frihed juleaftensdag og nytårsaftensdag. Nu er turen så kommet til den betalte frokostpause. Det handler om principper, og dem er jeg parat til at gå i konflikt for.”

Natten til onsdag i denne uge valgte Forligsmanden at udsætte konflikten i yderligere 14 dage. Bliver parterne ikke enige, vil danskerne blive ramt af en omfattende lockout.