Høringssvar om sundhedsklynger mv.

FOA ser positivt på etableringen af nye sundhedsklynger. Der er store problemer med sammenhængen på tværs af sundhedsvæsenet, særligt for borgere i sårbare positioner. Det er derfor afgørende, at der skabes et mere forpligtende samarbejde på tværs af sektorer.

Der foregår i dag mange samarbejder på tværs af sektorer, og i alle regioner er der allerede etableret noget der ligner de foreslåede sundhedsklynger. Alligevel er der fortsat store problemer med at skabe sammenhæng. Hvis lovforslaget reelt skal have en effekt, er det derfor afgørende, at de nye sundhedsklynger bliver mere forpligtende end det samarbejde, der foregår i dag.

Lovforslaget lægger heldigvis op til, at klyngerne skal være forpligtende. Det er dog uklart, hvilke mekanismer der skal sikre det? Det bør være et centralt element i en kommende sundhedsaftale at sikre, at klyngerne reelt bliver forpligtende og beslutningsdygtige. Det kan fx være ved at styrke sundhedsklyngernes økonomi og fra nationalt hold give dem en klar retning og funktion, så alle medvirkende kan se, hvad formålet er.

Dertil er det væsentligt, at alle relevante parter inddrages i klyngerne. Det gælder også almen praksis, som er en af de væsentligste aktører i det nære sundhedsvæsen. De praktiserende læger er en vigtig samarbejdspartner for medarbejderne i kommunernes sundheds- og ældrevæsen og er dermed også helt afgørende, hvis der skal sikre bedre sammenhæng for patienten.

Læs hele FOAs høringssvar om sundhedsklynger mv.