Høringssvar angående udvidelsen af den fælles digitale infrastruktur

FOA vil gerne takke for muligheden for at afgive høringssvar vedr. udvidelsen af den fælles digitale infrastruktur til også at omfatte aftaler efter visse paragraffer i serviceloven.

Selvom denne bekendtgørelse fra Sundhedsministeriet følger direkte af Social-og Ældreministeriets lov nr. 2619 af 28. december 2021, vil FOA gerne komme med nogle bemærkninger.

Først og fremmest er det selvfølgelig positivt, at der nu bliver mulighed for, at borgere, pårørende og sundhedspersonale kan se aftaler på tværs, også inden for servicelovens område. Det er fx godt i forhold til at undgå dobbeltbookinger. Dog er det ikke nok, at man kan se øvrige aftaler, som der her lægges op til. Der bør også være en systemunderstøttelse, der gør det let for sundhedspersoner og administratorer at undgå dobbeltbookinger. Det kan fx være en teknisk løsning, så man ikke skal rode en masse rundt selv, før man kan booke en tid.

Vi har behov for at kunne dele data på tværs

Det er helt afgørende, at der kommer større fokus på datadeling på tværs. Datadeling på tværs af kommuner og regioner er ikke blot vigtigt for at sikre sammenhængende forløb, men også vigtig i forhold til at sikre mere viden om, hvad der virker ift. forebyggelse og tidlig indsats.
Selvom den fælles digitale infrastruktur nu har eksisteret i nogle år, er der fortsat problemer med deling af data på tværs. Medarbejderne i sundheds- og ældresektoren er ligesom patienterne ved at blive utålmodige. Vi anbefaler derfor:

  1. At ministeriet snarest sender en status ud om, hvor langt vi faktisk er i forhold til at sikre deling af data i ét sammenhængende sundhedsvæsen. Fx hvor mange der er koblet på, og hvornår vi kan forvente at få alle med?
  2. At den nye sundhedsaftale sætter ekstra skub på for at sikre bedre deling af data på tværs.
  3. At ministeriet ser på, om det tekniske arbejde i forhold til fravalg af genoplivning – som netop handler om en systemløsning på tværs – kan bidrage til at skubbe på for en bedre datadeling på tværs?

 

Læs hele FOAs høringssvar angående udvidelsen af den fælles digitale infrastruktur