Pressemeddelelse

FOA og Socialpædagogerne: Begræns profitten på velfærd

Efter flere eksempler på svigt og milliongevinster til ejere på det private velfærdsområde, er det tid til at ændre på reglerne. FOA og Socialpædagogerne foreslår konkrete ændringer, der vil sikre mere kvalitet og mindre profit.

Hvert år betaler de danske kommuner over 50 milliarder skattekroner til private leverandører af velfærd. Men selvom der findes gode private leverandører, som har fokus på kvaliteten, har vi nu set for mange eksempler på det modsatte. Derfor er det på tide at ændre på reglerne for privat velfærd, mener FOA og Socialpædagogerne.
 
"Når 34 ud af de 35 virksomheder, der siden 2014 er blevet lukket af socialtilsynet er private, mener jeg, at det må være en øjenåbner for politikerne om, at der skal gøres noget. Vi risikerer et privat velfærdsmarked, som bevæger sig mere i retningen af maksimalt økonomisk udbytte på bekostning af de borgere, de er sat til at tage sig af," siger forbundsformand for FOA Mona Striib.
 
Sammen stiller FOA og Socialpædagogerne forslag til politikerne på Christiansborg og i landets kommuner - alle hentet fra eksisterende lovgivning - som vil sikre fokus på kvaliteten i den private velfærd.
 
Politiken skrev tidligere på ugen om det private opholdssted for udsatte børn og unge Søbæk, hvor ejeren gennem et selvstændigt selskab udlejer bygningerne til opholdsstedet. Selskabet har en egenkapital på næsten 130 millioner kroner og udbetalte sidste år udbytte til ejeren på 8,6 millioner kroner.
 
"Det er ikke rimeligt, at de penge, som vi som skatteydere betaler for at de svageste i samfundet skal have en god og rimelig behandling, ender i lommerne på ejerne," siger Mona Striib.
 
Derfor skal der fastsættes en øvre grænse for, hvor meget virksomhederne kan trække ud i overskud.
På friskoleområdet og i socialøkonomiske virksomheder er lovgivningen sådan i dag, at et eventuelt overskud ikke kan trækkes ud, men skal investeres i virksomheden.

Indfør krav til faglighed og styrk tilsynet

Tidligere på året skrev DR og Fagbladet FOA om sager fra det nordjyske opholdssted Hjorthøjgård. Her kom det blandt andet frem, at det var småt med uddannet personale til at tage sig af de unge på opholdsstederne.
 
"Vi har brug for et uddannelseskrav for personalet på det specialiserede område, som ofte tager sig af nogle af de allersvageste. De har fortjent den bedst mulige behandling," siger forbundsformand for Socialpædagogerne Benny Andersen.
 
Samtidig benyttede Hjorthøjgård sig af flere finter, som sikrede penge til ejerne gennem blandt andet et rejseselskab og køb og salg af bygninger. Alt sammen noget, som socialtilsynet var klar over, men ikke kunne handle på.
 
"Socialtilsynet skal styrkes, så de også kan agere, når de falder over økonomiske problemer i de private virksomheder," siger Benny Andersen.
 
Læs alle forslagene her

Kontakt

Forbundsformand Mona Striib, telefon: 23 41 41 98

Hent billede i høj opløsning