FOA: Vær nu ærlig Wammen

Lige nu sidder kommuner og regioner og regeringen, og forhandler om næste års økonomi. Dybest set handler det om, hvor meget velfærd kommuner og regioner kan tilbyde borgerne i fremtiden i form af sundhed, undervisning, ældrepleje og så videre.

Det er værd at følge med i. Det berører os alle sammen. Og særligt er det værd at holde øje med det man i de kredse kalder demografien. Det lyder tørt. Men det er helt centralt for velfærden i Danmark.

Demografien handler om befolkningsudviklingen, og der ved vi på forhånd, at der støt og roligt år for år bliver flere ældre og børn, som har brug for pasning og pleje fra kommunerne. Det betyder, at hvis der ikke skal skæres i velfærden, så skal der flere penge på bordet. Så enkelt er det.

Bare rolig, siger finansminister Wammen; pengene følger med udviklingen. Det bliver en stram omgang, men pengene følger med. Desværre skal man ikke dykke mange skefulde ned i regeringens forklaringssuppe, før det er åbenlyst, at noget lugter forkert.

Til det såkaldte sættemøde mellem regering og kommuner i sidste uge sagde regeringen, at udgiften til demografien bliver i omegnen af 1,25 mia. kr. Men allerede sidste år betød inflationen, at kommunerne blev underfinansieret med 1,5 mia. kr. Med andre ord rækker de 1,25 mia. kr. jo ikke til at dække hullet - kommunerne mangler penge allerede i døren. Og for at det ikke skal være løgn, ser det ud til at inflationsskønnet for i år, ligesom sidste år, er sat for lavt, og derfor laver endnu et hul i økonomien.

Dertil kommer en række andre faktorer som på forhånd lover at gøre situationen endnu værre. Bare ét eksempel: Udviklingen med stigende udgifter på det specialiserede socialområde, det er bl.a. udsatte børn og unge, voksenhandicappede og borgere med psykiske lidelser. Sidste år steg de med 1,7 mia. kr. Og den udvikling ser kun ud til at fortsætte. De penge skal findes et eller andet sted på budgettet.

Uanset hvordan man vender og drejer fakta. Og uanset finansministerens lysegrønne løfter så betyder alle disse forhold, at der vil være færre penge pr. borger i 2024. Faktisk ligner det den værste økonomiaftale i mange år.

Der er kun en fornuftig vej frem. Finansministeren skal åbne kassen og finde penge til som minimum at kompensere for inflationen og udviklingen i befolkningen og de andre udfordringer kommunerne står overfor. Hvis Nikolai Wammen ikke kan og vil det, så må han være ærlig og indrømme, at regeringen ikke vil finansiere kommunernes stigende udgifter til velfærd og åbent og ærligt eje de nedskæringer på ældre og børn og pleje og omsorg, som bliver resultatet, hvis han ikke skifter kurs.

Bragt i Avisen Danmark, den 11. maj 2023