Hollmann om nyt udspil: Vi holder patienterne som gidsler i vores egne fagkampe – det skal der gøres op med

Vi tager patienterne som gidsler i vores egne fagkampe – det skal der gøres op med. Derfor stor respekt til regionerne for at bringe det på banen – så skal de faglige organisationer bare bringe det i mål, skriver sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Sundhedsvæsenet er i knibe. På den ene side har vi en overflod af patienter og nye behandlingsmetoder og på den anden side en næsten kritisk mangel på uddannet personale og økonomi. En giftig cocktail, som har skabt alt for lange ventelister, som efter corona truer med at blive kroniske.

Det er den udfordring, regionerne prøver at komme til livs med en ny plan for kortere ventelister. Over 12 punkter opsummerer planen de tiltag, der allerede er i gang og skitserer en række nye forslag, der skal nedbringe ventelisterne yderligere.

Den slags har vi set og hørt før, men denne gang er der god grund til at rose arbejdet. Jeg blev helt optimistisk, da jeg læste det. Og næsten respektfuld. Regionerne tager hul på nogle af de udfordringer, der er svære i vores sundhedsvæsen. Også nogle af dem, der er svære for os i de faglige organisationer.

Regionerne har forstået, at hvis vi skal lykkes i det danske sundhedsvæsen, så skal vi have færre behandlinger på hospitalerne og flere behandlinger i eget hjem. Det kræver, at vi bruger de forskellige fagligheder, der er til stede fuldt ud, og at vi sætter ind ved de kroniske sygdomme, som kræver mange indlæggelser.

I Region Sjælland er de allerede godt på vej med deres e-hospital. En ordning, der bringer behandlingen tættere på borgerne, men også kan hjælpe det nære kommunale sundhedsvæsen med viden, støtte og kompetencer. Det kræver, at vi dropper vanetænkningen, giver slip på patienterne og tror på, at vi kan holde en høj kvalitet uden for hospitalerne og endelig omfavne den vigtige rolle, kommunerne spiller i sundhedsvæsenet.

Og når vi nu snakker om vanetænkning på hospitalerne, så glæder det mig meget – endda rigtigt meget – at regionerne også tager fat i måden, vi organiserer arbejdet på. Eller sagt på en anden måde; kigger på om vi bruger vores kompetencer rigtigt.

Skamrider vores kæpheste
Hvis der er noget, vi i de faglige organisationer er dygtige til, så er det at tale vores respektive faggruppers arbejdsopgaver så højt op og gøre dem så komplekse, at det kun er vores egen faggruppe, der kan løse den. Vi er eksperter i at gøre det hele så kompliceret, at selv sygehusdirektøren får svært ved at gennemskue, hvad der foregår – med det ene formål at holde på opgaven, så ingen andre faggrupper kan løse den.

Det skorter ikke på dommedagsscenarier om, hvordan patienterne vil dø i flæng, eller få varige mén – måske endda begge dele på én gang – hvis det ikke er en bestemt faggruppe, der løser en konkret opgave.

Vi fastholder vores sundhedsvæsen i et jerngreb ved at skamride vores kæpheste på den måde. Det kan vi ikke være bekendt. Faktisk tager vi patienterne som gidsler i vores egne fagkampe – det skal der gøres op med. Derfor stor respekt til regionerne for at bringe planen på banen – så skal de faglige organisationer bare bringe den i mål.

Det er samlet set en klog plan med 12 gode og modige tiltag, som regionerne har lavet.

Så gode faktisk, at den nu nedsatte robusthedskommission bør lytte og læse med. I FOA er vi klar til at tage fat, også på det, der er svært og upopulært.

Bragt i Sundhedsmonitor, den 15. september 2022