FOA: Vi skal kende hinanden i ældreplejen

Alt for mange ældre oplever deres eget hjem som en banegård. Et sted hvor et rend af forskellige fremmede folk og faggrupper flimrer forbi dem på daglig basis

»Vi ses i morgen.«

En simpel dagligdags hilsen, men også et udtryk for, hvordan vi i FOA håber, vi kan ændre og udvikle ældreplejen i fremtiden.

Alt for mange ældre oplever deres eget hjem som en banegård. Et sted hvor et rend af forskellige fremmede folk og faggrupper flimrer forbi dem på daglig basis.

Ingen siger: »Vi ses i morgen,« for i morgen kommer der et nyt hold fremmede på besøg.

Intet under at mange ældre nærmest opgiver at huske navne, titler og ikke mindst, hvad der er sagt og aftalt.

Det er ikke i orden, for det er den ældres liv, det handler om. Og det er den ældres liv og hjem, vi som fagpersoner træder ind i, når vi møder på arbejde. Vi skal se det liv som en nysået mark, vi skal krydse, og hvor vi sætter så få aftryk som muligt, så den ældre kan leve livet ud fra egne ønsker og præmisser.

Vores fag handler om relationer
Som fagperson er det på samme måde utilfredsstillende og hårdt at skulle forholde sig til op imod 30 forskellige borgere uge efter uge. Vores fag handler om relationer. Det handler om at kende de mennesker, hvis hjem man kommer ind i – vi skal kunne spørge ind til barnebarnets konfirmation, til deres børns arbejde og til den ældres besøg hos en gammel kollega. Vi skal kunne tage fotoalbummet frem hos den ældre, demente borger og faktisk vide hvad og hvem, der er på de billeder. Det kan man ikke, hvis man besøger forskellige borgere fra uge til uge.

Større fagligt ansvar og mere nærhed
I bund og grund er sætningen »vi ses i morgen« tryghedsskabende for både borger og personale.

Derfor vil FOA gerne, at medarbejderne er organiseret omkring borgerne i mindre arbejdsfælleskaber, som består af forskellige faggrupper, der kender hinandens styrker og faglighed. De kan sende det rette personale til den rette opgave og give hinanden faglig sparring på de opgaver, der er i hjemmet. Kort sagt flere faglige øjne, der løser opgaven med større faglighed, kvalitet og patientsikkerhed.

De mindre arbejdsfælleskaber giver medarbejderne muligheden for at følge borgerens liv – især når der er noget i livet, der ændrer sig, så kan man se den lille bitte forandring – og det betyder, at vi kan gribe ind meget før og måske endda undgår en indlæggelse.

Det kræver, at vi tør give medarbejderne et større fagligt ansvar og mere nærhed, så man ikke kan tænke, »Det må dem i morgen klare«. For dem i morgen er også dig. Det betyder, at man har mulighed for at følge op på de ting, man sætter i gang – det giver en stor tilfredshed, for både borger og ansat.

Det vil også gøre dokumentation og udveksling af oplysninger mere enkel og simpel, da teamet kender borgere, og man ikke behøver komme med den lange forklaring hver gang.

Så derfor tager FOA sætningen »Vi ses i morgen« med til Ældretopmødet. Det handler om nærhed, genkendelighed og faglighed.

Bragt i Sundhedsmonitor, den 10. september 2020