Betal din skat med glæde - også af dine feriepenge

Politikernes planer om at udbetale nogle af de indefrosne feriepenge er – efter ihærdig indsats fra blandt andre CEPOS - blevet twistet til en debat om rimeligheden af, at de af os, der tjener allermest, også skal betale vores rimelige skat, når pengene bliver udbetalt.

Den liberale tænketank har sjusset sig frem til, at omkring 96.000 danskere risikerer at skulle betale topskat af feriepengene. Og det er – må man forstå – noget værre noget.

Det er ikke noget nyt i, at det neoliberale segment i dansk politik har det svært med det progressive skattesystem, vi har i Danmark, hvor de, der tjener mest, får lov til at levere mere til fællesskabet, end dem, der tjener mindst. Og det er heller ikke overraskende, at det samme segment griber chancen for at bruge den tidlige feriepengeudbetaling til at problematisere topskatten.

Fra FOAs side vil vi gerne slå fast: Vi mener, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder, blandt andet gennem topskatten, når det gælder finansieringen af vores fælles velfærd.

Det er både økonomisk og ikke mindst politisk den mest holdbare måde at finansiere den fælles velfærd for alle. Borgerne bakker nu engang mest op om at være med til at finansiere vores velfærdssamfund over skattesystemet, når de har tillid til, at de relativt høje skatter er fordelt retfærdigt efter skatteevne.

Formanden for FH med flere har i forbindelse med debatten støvet den gamle betænkning fra Ferielovsudvalget af, og i den fundet belæg for, at udbetaling af feriepenge burde ske til 38 procent for alle uanset indkomstgrundlag. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og hans embedsmænd har gransket den samme gamle aftale, og har afvist den udlægning. I FOA er vi enige med ministerens konklusion.

Men det er sådan set ikke pointen. Det vigtige er, at uanset hvordan man sælger sagen, så er et træk på de udbetalte feriepenge på 38 procent for alle en skattelettelse for de som har mest og ikke for flertallet. Og dermed endnu mere ulighedsskabende. Man må betale den skat man skal – alternativt kan man lade pengene stå til senere i livet.

Siden det såkaldte systemskifte i 2001 har vi oplevet stribevis af skattelettelser, der hovedsageligt har favoriseret dem med de højeste indtægter. Dem har vi ikke brug for flere af. Vi har brug for en ny kurs, der mindsker uligheden og styrker fællesskabet og velfærden frem for forældede neoliberale dogmer.

Lad os begynde med feriepengene.

Bragt i A4 nu, den 5. juli 2020