Debatindlæg: Nye besparelser truer patienterne på Aarhus Universitetshospital

Ofrene for besparelser på AUH, både de nye og de allerede planlagte, er desværre uhyggeligt nemme at identificere.

I torsdagens udgave af Jyllands-Posten (1/8) kunne man læse, at Aarhus Universitetshospital (AUH) skal spare endnu et tocifret millionbeløb på driften - nærmere bestemt 37 millioner kroner oveni den spareplan på 140 millioner kroner, som regionsrådet i Region Midtjylland vedtog for kun en måneds tid siden. En spareplan, der allerede betyder, at hospitalet skal skære 180 stillinger bort.

Og lad os lige skynde os at slå fast, at de planlagte besparelser ikke er resultatet af dårlig drift eller manglende effektivitet. Det er udelukkende meromkostninger i forbindelse med nybyggeriet og flytningen, som ikke var regnet ind fra starten, som så skal spares i driften.

Ofrene for besparelser på AUH, både de nye og de allerede planlagte, er desværre uhyggeligt nemme at identificere: Det er både de nuværende patienter og kommende patienter, som kommer til at mærke, at et allerede hårdt presset personale nu skal løbe endnu hurtigere. Det vil komme til at udfordre patientsikkerheden. Nedskæringer vil også kunne føre besparelser på uddannelsen af fremtidens sundhedspersonale med sig, og det vil også komme til at ramme patienterne.

Situationen på AUH er slem, men desværre er underbemanding, overbelægning, aflyste operationer, behandlinger og udskrivninger før tid på grund af mangel på sengepladser og personale også en realitet rigtig mange steder i sundhedsvæsenet.

Den triste nyhed om flere besparelser på AUH sender et tydeligt budskab forud for de kommende økonomiforhandlinger med regeringen. Der skal investeres mere i sundheden, og det gælder både det kommunale og det regionale sundhedsvæsen. Helt konkret ca. to procent om året frem til 2025. Det er, hvad der skal til, hvis vi fortsat skal kunne behandle alle patienter mindst lige så godt som i dag og samtidig have mulighed for at tage nye behandlinger og teknologi i brug. Regeringen og Folketinget kommer ikke udenom et markant løft af sundhedsvæsenet.

​Bragt i Jyllands Posten 8. august 2019