Debatindlæg: Bosteder er farlige – mere farlige end vi troede

Styrelsen for Patientsikkerhed dokumenterer alvorlige brister i sikkerheden på landets bosteder. Den politiske handling kommer som vanligt for sent og alt for halvhjertet.

Det burde være såre simpelt: Er vi syge, skal vi have den rigtige medicin. I den rette dosis. På det rigtige tidspunkt.

Men i virkeligheden flimrer billedet. Og det flimrer dramatisk i den nye rapport, der kom forleden fra Styrelsen for Patientsikkerhed. For første gang har styrelsen gennemført et såkaldt risikobaseret tilsyn på 136 bosteder i Danmark.

Det er en rystende rapport, der fortæller om problemer på 90 procent af landets bosteder. Syge og svage mennesker får ikke den rette medicin i rette tid.

28 procent af bostederne har fået direkte sundhedsfaglige påbud. Ministre, kommuner og regioner burde være blæst bagover af kritikken, som de dybest set selv har bedt om. Men det lader ikke til at være tilfældet. Det føles grangiveligt som om, at det officielle Danmark havde forventet et resultat som dette. Så det tager man så bare til efterretning.

Men hør her: Det er borgere, vi gang på gang lader i stikken. Det er ofte psykisk sårbare, der har svært ved at få hverdagen til at fungere. Og med en sygdomskompleksitet og desværre ofte et misbrug eller et dobbelt misbrug, som vi ikke behandler efter de regler, der nu engang er.

Rapporten om patientsikkerhed bør føre til både hurtig og konkret politisk handling, og ikke til det normale aflad ved næste satspuljeforlig, hvor man finder nogle millioner, fordi problemerne er vokset.

Det handler ikke bare om penge, men det handler i høj grad også om penge. Til de rette sundhedsfaglige hænder og nogle flere af dem, så vi kan se os selv i spejlet og sige, at selvom beboerne ofte er svage, så har de det godt.

Det er altafgørende, at de rette kompetencer er til stede – og at der er tid til at bruge kompetencerne. Sundhedsfaglige problemer kræver naturligvis sundhedsfaglige løsninger – for eksempel i form af social- og sundhedsassistenter.

Men det handler også om meget mere end flere social- og sundhedsassistenter, som er en autoriseret faggruppe med kompetencer til både at observere og reagere.

Lad mig pege på fire temaer, hvor vi i fællesskab kan gøre det bedre:

  1. Et nyt og målrettet ledelsesmæssig fokus, hvor patientsikkerhed prioriteres. Det kræver viden, hvis vi vil fremme en kultur, hvor patientsikkerheden er i orden.
  2. Patientsikkerhed kræver en bred vifte af fagligheder. Ofte mangler der afgørende hjørner her, hvis man vil sikre, at der er sundhedsfaglige kompetencer.
  3. Tid og rum til faglig sparring og til en arbejdspladskultur, hvor der ikke er noget, der hedder ”dumme” spørgsmål, og hvor man trygt kan spørge en kollega og leder, hvis man er i tvivl.
  4. Bedre og mere samarbejde med den praktiserende læge, for øget patientsikkerhed

Rapporten om patientsikkerhed viser, at området skriger på et løft. Kom nu lokale ledelser, kommuner, regioner og landspolitikere. Brug nu de rette hænder til de rette opgaver.

​Bragt i Avisen Danmark, Sektion 1, side 17