Stor udskiftning af personale i ældreplejen

Ikke alle kommuner er lige gode til at holde på medarbejderne. Det kan gå ud over kvaliteten af plejen.

I FOA SOSUs 18 kommuner blev mere end hver fjerde medarbejder skiftet ud i løbet af 2021. Den største udskiftning er sket i hjemmeplejen.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse fra tænketanken Cepos. Undersøgelsen er lavet ud fra et borgersynspunkt med en antagelse om, at jo mindre udskiftning, der er i ældreplejen, jo mere stabilitet og kvalitet oplever borgeren. Det er derfor også talt med, når en medarbejder har skiftet arbejdssted inden for samme kommune.

Undersøgelsen omfatter kun faglært personale.

Det siger noget om ledelsen

Landet over varierer personaleudskiftning fra 18 til 41 procent, mens der kun er mindre forskelle mellem kommunerne i FOA SOSUs område, der har haft en personaleudskiftning på 26 procent.

Lyngby-Taarbæk ligger højest. Her er det hver tredje medarbejder, der er blevet skiftet ud. I den anden ende finder man Herlev, hvor det er under hver femte.

”Vi mangler nogle gode indikatorer, der gør det muligt at sammenligne kvaliteten af ældreplejen på tværs af de enkelte kommuner og institutioner. Her giver det god mening, at man blandt andet kigger på kontinuiteten af medarbejdere, som denne undersøgelse gør. At den ældre borger møder det samme ansigt anses som værende et kvalitetsparameter,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, til Magasinet Pleje.

”Det siger jo noget om, hvor god er man til at holde på medarbejderne. Altså hvor god man reelt set er til ledelse i de enkelte kommuner”, tilføjer han.