Sygdom giver fyresedler i bunkevis

Kommunerne skriger på arbejdskraft i ældreplejen, mens de fyrer stribevis af medarbejdere.

Der kommer flere og flere ældre, og kommunerne har for længe siden indset, at mangel på arbejdskraft er en tikkende bombe under ældreplejen.

Alligevel deles der med rund hånd fyresedler ud til medarbejderne. Det viser en opgørelse over afskedigelsessager blandt medlemmer af FOAs social- og sundhedssektor.

I perioden fra januar 2017 til oktober 2020 er der alene i de 18 kommuner i FOA SOSUs område blevet fyret 1.400 medarbejdere i ældreplejen. I gennemsnit svarer det til 15 procent af medlemmerne på området.

Tallet dækker over nogle store forskelle fra 11 procent i Ishøj til 27 procent i Dragør.

Fyringerne har forskellige årsager, men opgørelsen viser, at størstedelen skyldes sygdom.

Forargeligt og dumt

Næstformand i FOA SOSU, Charlotte von Mehren, undrer sig.

”Først slider man medarbejderne op, og så fyrer man dem. Det er dybt forargeligt. Men det er også utrolig kortsigtet og dumt i en situation, hvor manglen på arbejdskraft er katastrofal”, mener hun.

Ifølge Charlotte von Mehren bør kommunerne i langt højere grad investere i arbejdsmiljøet for at kunne fastholde den eftertragtede arbejdskraft.

”Med de vilkår, vores medlemmer har, løber kommunerne jo en dobbelt risiko. De, der ikke kan holde til jobbet, bliver fyret, og andre smutter selv, inden de bliver slidt ned”.

Forebyggelse er vejen frem

Charlotte von Mehren peger på manglende pauser, psykisk pres og fysisk nedslidning som nogle af de faktorer, kommunerne bør se på, hvis de vil nedbringe sygefraværet og fastholde medarbejderne.

Repræsentanter fra FOA SOSU afholder løbende møder med politikere og embedsmænd i kommunerne, og her er det oplagt at de mange afskedigelser på grund af sygdom kommer på dagsordenen, mener hun.

”Udfordringerne med rekruttering og fastholdelse har længe været et fast punkt på møderne. Tallene her viser tydeligt, at man ikke kan tale om fastholdelse uden også at tale om forebyggelse”.

Bag tallene gemmer sig som nævnt ikke kun afskedigelser på grund af sygdom. Nogle steder spiller også nedskæringer ind, men det gør ikke sagen bedre – tværtimod, mener Charlotte von Mehren.

”Det forstærker presset, når der bliver skåret ned. Så skal vores medlemmer løbe endnu stærkere, og det er jo ikke ligefrem noget, man bliver rask af".