Foto: Charlotte de la Fuente

Savnede et klap på skulderen

Corona gav Cemile Koc det puf, hun manglede til at komme væk fra et job, hvor hun ikke følte sig værdsat.

Den 25. januar var den første dag i Cemile Kocs nye liv. Det var den dag, hun begyndte på sin uddannelse som social- og sundhedshjælper efter at have vinket farvel til sin gamle tilværelse som tandklinikassistent.

Halvanden måned før havde hun fået en fyreseddel fra den tandlægeklinik, hvor hun var ansat. På grund af corona var der blevet længere mellem patienterne, og Cemile Koc røg ud, fordi det var hende, der var kommet sidst ind.

”Jeg var faktisk lettet”, erklærer hun.

”I tandlægernes øjne var jeg bare en, der gjorde klar, ryddede op og gjorde rent. De ville ikke kunne gennemføre en behandling uden mig, men det blev slet ikke værdsat. Jeg fik aldrig et klap på skulderen og at vide, at jeg gjorde et godt stykke arbejde”.

Følger i søskendes fodspor

Med to søskende, der begge er social- og sundhedshjælpere, var Cemile Koc ikke i tvivl om, hvor hun skulle gå hen, da hun stod med en fyreseddel i hånden uden lyst til nogensinde at vende tilbage. Heller ikke selvom det har nogle økonomiske omkostninger at sætte sig på skolebænken igen.

”Selvfølgelig betyder det økonomiske noget, men på den anden side er penge ikke alt. Jeg gik på arbejde med ondt i maven, fordi jeg ikke følte mig set. Jeg vil gerne have et job, hvor nogen viser, at de sætter pris på, at jeg dukker op”.

Selvom Cemile Koc ikke skal ud i sin første praktik før til august, har hun allerede nu et billede af, hvor hun vil ansættes, når hun er færdiguddannet.

”Jeg vil gerne arbejde på et plejecenter. Jeg tror, jeg har brug for at kende mennesker, før jeg kan hjælpe dem”.

Et job med sikkerhed

Pandemien har mange brancheskift på sin samvittighed, og Cemile Koc er langt fra den eneste kommende SOSU-medarbejder med en coronafyring i bagagen.

”Der er rigtig mange på mit hold, der er blevet fyret på grund af corona. Jeg talte lige med en studiekammerat om det forleden dag. Han sagde, at han havde valgt SOSU-uddannelsen, fordi han aldrig vil risikere at stå uden job igen. Det var faktisk først der, det gik op for mig, at jeg har valgt en fremtid med jobsikkerhed”.




 

Corona giver anledning til brancheskift

Mange har ligesom Cemile Koc mistet deres job på grund af coronapandemien. Særligt i lufthavnen er mange blevet opsagt.

Samtidig er der på SOSU-området desperat mangel på hænder, og FOA SOSU er derfor gået sammen med social- og sundhedsuddannelsen og fagforbundet 3F, hvor mange af de opsagte fra lufthavnen er medlemmer, om at informere de ledige om muligheden for et brancheskift.

Med et seksugers uddannelsesforløb ”Bliv klar til SOSU”, evt. i kombination med en ”snusepraktik” i en kommune, kan ledige finde ud af, om interessen og kompetencerne er til stede for at tage en SOSU-uddannelse.

Muligheden for en snusepraktik tiltrækker ikke kun corona-opsagte folk fra lufthavnen. Ifølge fællestillidsrepræsentant i Københavns Kommune Susan McAlden har også eksempelvis en bibliotekar, en lærer og en historiker haft næserne fremme.