Plejeorlov gav tid til afsked og gensidig omsorg

Susanne Pingel mistede sin mand, men fik en sidste tid sammen med ham, som hun for evigt vil være taknemmelig for.

Efterårssolen titter ind gennem trækronerne på Hvidovre Kirkegård. Stierne er nyrevne, og på mange gravsteder lyser blomster op på trods af årstiden.

Det gør de også på stedet, hvor social- og sundhedsassistent Susanne Pingels mand gennem 32 år, Jens, ligger begravet.

”Han købte gravstedet og valgte selv gravstenen. Det var der vist nogen, der syntes var lidt usædvanligt, men det betød meget for ham at kunne gøre det hele klar. Han havde også selv planlagt begravelsen”, fortæller Susanne.

Imens flytter hun lidt på de tre buketter med friske roser, der står mellem strandsten, fuglefigurer og et lille træ med et hjerte til ”den bedste morfar i hele verden”.

Fik plejeorlov med det samme

Når Susanne Pingel har inviteret FOA SOSUs læsere med på kirkegården, er det fordi, hun har noget vigtigt, hun gerne vil fortælle. Noget, der har betydet uendelig meget for hende, og som hun gerne vil give videre til så mange som muligt.

Jens fik sidst i januar 2019 diagnosen uhelbredelig cancer i bugspytkirtlen. Han døde i oktober samme år, og hele vejen var Susanne ved hans side uden at skulle passe et arbejde ved siden af.

”Jeg har altid troet, at man først kunne få plejeorlov i den sidste tid, når der var et plejebehov. Men jeg fik orlov med det samme og kunne bruge tid sammen med Jens, mens han stadig var frisk", fortæller hun.

Det var Jens længe. Blot 14 dage før sin død kørte han bilen hele vejen til parrets elskede Skagen og tilbage igen. Den sidste tur ved rattet fik Jens kun to dage før sin død. Bækkenstolen blev aldrig taget i brug, og plejesengen nåede han kun at tilbringe en enkelt dag i.

Hvis ikke Susanne havde fået plejeorlov med det samme, men havde ventet, til der reelt var et plejebehov, ville de kun have haft et par dage sammen. Nu fik de otte måneder.

Otte måneder, hvor Susanne ikke behøvede at tænke på, hvordan Jens havde det derhjemme, mens hun gik på arbejde som aftenvagt på et plejecenter.  

Orlov på ubestemt tid

Det var en sygeplejerske fra Hvidovre Hospitals palliative afdeling, der fortalte parret, at Susanne med det samme ville kunne få plejeorlov med fuld løn. Ansøgningen til kommunen tog hospitalets socialrådgiver sig af.

Ingen vidste på det tidspunkt, hvor lang tid Jens havde tilbage, men det er heller ikke afgørende for, om man kan få orlov. En læge skal vurdere, at levetiden vil blive kort, men der er ikke fastsat nogen bestemt tidsgrænse.

Fordi Jens var frisk til det sidste, kan Susanne se tilbage på de sidste måneder med Jens som en tid fuld af omsorg. En omsorg, der ikke kun gik fra hende til ham, men i høj grad også fra ham til hende.

”Han solgte sine fugle, så jeg ikke skulle stå med dem bagefter, og han viste mig hvordan gulvvarmen, gasmåleren og græsslåmaskinen fungerede. Alle de der opgaver i huset, som havde været hans, men som jeg fremover selv skulle kunne tage mig af”.

Gav slip

Susanne har tidligere været ansat på en palliativ afdeling og kender derfor tegnene på, at det er ved at være slut. Men først da datteren, sagde ”Giv slip far, jeg skal nok passe godt på mor”, holdt Jens op med at trække vejret.

”Jeg ringede til bedemanden og sagde, ”Jens sover her i nat”, og om aftenen trak jeg en flaske vin op. Det var en flaske, Jens havde købt. Han stillede den i køleskabet og sagde, at den skulle jeg drikke, når han var død”, fortæller Susanne.

Det er det hun gerne vil give videre: At plejeorlov tidligt i forløbet giver mulighed for at få sagt et stille og roligt farvel til det liv, man har haft sammen.

”Man får afsluttet det på en dejlig måde”.

 


 

Fakta om plejeorlov

Man kan søge om plejeorlov i forbindelse med pleje af en nærtstående, hvis helbredende behandling er udsigtsløs, og levetiden efter en lægelig vurdering forventes at være kort. Der er ikke fastsat nogen bestemt tidsgrænse.

Nærtstående betyder ikke nødvendigvis, at man er i familie. Det kan også være en nær ven eller veninde, og det er muligt at splitte orloven op, så flere får orlov på deltid og deles om plejen.

Plejeorlov søges i den kommune, hvor plejen finder sted, og kommunen yder et plejevederlag på ca. 15.000 kroner.

Offentligt ansatte har som en del af overenskomsten ret til plejeorlov med fuld løn.

Der er råd og vejledning at hente flere steder, eksempelvis i patientforeninger og hos socialrådgivere tilknyttet hospitalerne. Kontakt fagforeningen, hvis du har brug for at blive guidet til, hvem der kan hjælpe dig.